ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

"Úgy erkölcsileg, mint anyagilag" - dj-k és másolt cd-k

Rónai András | 2009.02.05. 18:55|

Lázban ég a dj-világ, legalábbis az "underground" része, akármit jelentsen is ez. A Vám- és Pénzügyőrség ellenőrzései nemrég ilyen zenéket játszó klubokat is érintettek, és sokak számára most derült csak ki: ha másolt cd-ről játszik, akkor vagy pénzt kell fizetni, vagy pedig matricákkal kell igazolni, hogy tényleg vásárolta vagy kapta a zenét. Jogok, érvek, ellenérvek, razziák - mindezt körüljárjuk.

Dj-k riadó!

Ezzel került fel először a Soutien Gorge blogjára az a levél, amit egy budapesti klub vezetői írtak arról, hogy a Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) általános ellenőrzést tartott náluk; többek között átvizsgálták a dj-pultot is és az egyik dj-t megbüntették a nála talált másolt cd-k után; valamint elmondták, hogy további ellenőrzésekre is számítani lehet. Ezután több lap és blog is foglalkozott az üggyel (lásd például a Zoom, a Kultplay írását, vagy a "megérdemlik, akik lopott zenéket játszanak!" oldalról ezt a blogbejegyzést.) Az "underground" dj-k közül, úgy tűnik, mindenki hallott már a dologról; a legtöbben talán a Drumandbass.hu e fórumán beszélték meg gondjaikat (amit aztán az adminisztrátorok lezártak). De mi is ez az egész, miért kell fizetni és mennyit, mi jár azért, és mi a baj ezzel, ha van - ennek igyekeztünk utána járni. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége (Mahasz) részéről Jeszenszky Zsolt válaszolt a kérdéseinkre; valamint az említett oldalak kommentjeinek átböngészésén túl több dj-t is megkerestünk. Ők különféle műfajokban játszanak, kiadói, menedzseri és buliszervezői oldalról is érintettek, ezért úgy véltük: jól látják a helyzetet.

Miért kell fizetni mennyit?

Ha egy dj lejátszik egy zenét egy szórakozóhelyen, az nyilvános bemutatás, ami után az Artisjus beszedi a jogdíjat - a témával itt foglalkoztunk részletesen. Továbbá sokan tudják vagy tudni vélik, hogy "letölteni legális", ami nagyjából azt jelenti, hogy ha valaki magáncélra letölt egy zenét - de nem oszt meg! -, az nem követ el bűncselekményt; az általa okozott kárt az üres hanghordozók árába beépített jogdíjjal igyekeznek fedezni. Azonban azért kell, ahogy sokan felháborodottan megfogalmazták: "háromszor fizetni", mert természetesen ha valaki nyilvánosan lejátssza a letöltött számot, az már természetesen nem számít magáncélú "szabad felhasználásnak". Ha azonban bizonyos összegű jogdíjat befizet, akkor azzal jogosultságot szerez a "hangfelvételek többszörözésére", nemcsak magáncélra, hanem nyilvános bemutatásra is.

Mindezt a szerzői jogi törvény írja elő; a konkrét összeget a Mahasz határozta meg, jelenleg az a következő: lehetséges egy összegben egy évre átalánydíjat fizetni, ami jeleneg 90 ezer forint + ÁFA; ebből kedvezményeket is lehet kapni, például ha valaki a Mahasz tarifaközleményének kihirdetéstől számított egy hónapon belül megfizeti; vagy tagja a DJ Szövetség - Magyar Lemezlovasok Egyesületének - ebben az esetben 30 százalék kedvezményt kap, bruttó 108 ezer forint helyett 91,200-at fizet. A másik lehetőség a nem éves, hanem egyes másolt cd-nként fizetett díj, ami 1800 forint. A jogdíjjal jelentési kötelezettség is jár, vagyis a dj-knek le kell adniuk a Mahasznak, hogy milyen zenéket írtak ki a cd-kre, hogy a szövetség meg tudja keresni a jogtulajdonos kiadókat és kifizetni őket. Amennyiben valaki nem fizette meg ezt a jogdíjat, akkor büntetést kap, ami az okozott kár (vagyis 1800 HUF / cd) kétszerese; számítógép használata esetén a hangfelvételenkénti 150 forintos díj duplája - és hozzáadódnak a bűnügyi költségek és a szakértői díj, függően attól, hogy az ügyész mit állapít meg.

Természetesen abban az esetben nem kell fizetni, ha a cd-re kiírt zene szabadon felhasználható vagy pedig azt a dj megvásárolta. Az előbbi kategóriába a kiadók, zenészek által körbeküldött ún. promóciós zenék tartoznak; az utóbbiba a legális internetes zeneboltokban (például az elektronikus tánczenében leginkább használt Beatporton) megvásárolt számok. A gond csak az, hogy ugyebár egy írott cd-n nem "látszik", hogy arra milyen forrásból került fel a zene. Ezt a jelenlegi szabályozás a következőképpen igyekszik megoldani, Jeszenszky Zsolt megfogalmazásában: "ha a felhasználó hitelt érdemlően (számlával) tudja igazolni a vásárlást, a Mahasz a cd-k és a számlák ellenőrzése után ingyenesen felragasztja a matricát a cd-re, igazolva, hogy az kizárólag jogtiszta hangfelvételeket tartalmaz." A promóciós felvételeknél pedig a kiadótól szerzett írásos engedély alapján adják a hologrammos matricát. Lehetőség van arra is, hogy ha valaki számítógépről játszik, akkor azt jogosíttassa, e szabályozás egyszerűsítésén most dolgoznak.

Az így befolyt pénzeket a Mahasz a kiadóknak osztja tovább, amelyek aztán a szerződéstől függően juttatnak belőle a szerzőknek, előadóknak. (Azért a Mahasz és nem az Artisjus a jogosult szervezet az ügyben, mert itt a "hangfelvétel-előállításról" van szó; amely után egyébként a kiadók, már ha ők maguk nyomják a lemezeket, ún. mechanikai jogdíjat fizetnek a szerzőket képviselő Artisjusnak.) "Természetesen ahhoz, hogy a jogosult jogdíjat kaphasson, a jogkezelő felé le kell jelentenie a tulajdonát képező hangfelvételt (vagy szerzeményt, stb.), így nem csak a felhasználók, de a jogosultak számára is fontos az adatszolgáltatás" - írta a Quart kérdésére Jeszenszky Zsolt, aki azt is elárulta, hogy "a Mahasz nagy erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy önerejébők, saját kútfőjéből is minél több jogosultat felismerjen, beazonosítson és jogdíjat fizessen nekik. Épp a saját zenét készítő dj-k körében okozott kisebb meglepetést már tavaly is, amikor egyszer csak kaptak egy kis pénzt a jogdíjosztásnál, sok esetben úgy, hogy fogalmuk sem volt róla, hogy ilyen jár nekik." (Ugyanis a dj-k, ha saját zenét készítenek és azt valaki játssza a klubokban, akkor ha kiadóvá nem is, de "hangfelvétel-előállítóvá" lesznek.) A beazonosíthatatlan felvételekre, jogtulajdonosokra jutó összegeket öt évig elkülönítik, ezalatt lehet jelentkezni értük.

Problémák, érvek, ellenérvek

Az általunk megkérdezett dj-k, elektronikus egyik fő kifogása a jelenlegi szabályozással az volt, hogy a szerzői jogi törvény, amire mindez alapul, nem képes követni a nagyon gyorsan változó internetes piacot. Az egyszerűség kedvéért pontokba szedtük az említett problémákat. 1) A Beatport és más hasonló internetes oldalak által adott "számlák", vagyis tulajdonképpen e-mailek gyakorlatilag percek alatt hamisíthatók, ennél fogva nem lehet ellenőrizni, hogy valóban megvásárolta-e egy dj az adott számot. 2) Életszerűtlen, hogy a rengeteg kis külföldi kiadótól érkező, egyes nagyobb nevű "underground" dj-k esetén akár napi 20-30 felvétel mindegyikére a Mahasz által elfogadott "írásbeli engedélyt" kérjen egy dj. Bizonyos műfajokban a legfőbb médium mára a zeneblog, ahová a feltörekvő producerek elküldik zenéiket - ha valami nem a szerző engedélyével kerül ki, azt kérésre leszedik. Aligha lehet ezekről is minden esetben írásos engedélyt kérni. 3) Vajon hetente be kéne menni tehát a Mahaszhoz, hogy az ember engedélyt kérjen a jogtisztán beszerzett zenék lejátszására? És ha szombaton vesz meg egy zenét, akkor azt nem játszhatja aznap este egy buliban? 4) Sokan a dj-zés mellett saját zenéket is írnak, és ezeket játsszák a bulikban - miért és hogyan kell a saját zenéire engedélyt szereznie az embernek?

Jeszenszky Zsolt ezekre a következőket válaszolta a Quartnak: 1) Igaz, hogy lehet hamisítani a számlákat, és nehéz ellenőrizni a jogtisztaságot. "De van egyfajta alapvető bizalom a dj-k felé. Persze lehet, nem kéne. Sőt, tulajdonképpen jogos, nem lehet ellenőrizni - javasoljam is holnap a közgyűlésnek, hogy szűntessük be ezt a lehetőséget? Ezt szeretnék a tisztelt megkérdezett dj-k? Mert ha igen, semmi akadálya, hiszen nagyon fontos a felhasználók véleménye is..." 2) A kiadókról és engedélyezett promóciós felvételekről: "viszonylag ismerjük a kiadók helyzetét, lévén a Mahasz épp a kiadók érdekvédelmi szervezete. Nagy örömmel adnak írásos engedélyt a promo felvételeik játszásához - ezt még akkor is megtették, amikor a fizikai hordozóké volt a főszerep, ma meg aztán végképp. Számtalan konkrét eset is van rá, itthon és külföldön egyaránt, amikor egy-egy kiadó a jogkezelő felé igazolja, hogy valamilyen felhasználást ő engedélyezett." Szerinte egyébként "életszerűtlen" a napi 20-30 promóciós felvétel: "ennyit sem a világsztár DJ-k, de még a nagy kiadók A&R igazgatói sem kapnak egy nap alatt."

3) Természetesen nem szükséges hetente eljárni a Mahaszhoz a matricákért: "a rendszer alapja a rugalmasság és a bizalom - persze csak addig, amíg nem élnek vissza vele. Nyilvánvalóan ha valaki rendszeresen vásárol a Beatportról, van 100 lemeze ily módon felmatricázva, de az elmúlt két-három hétben vásárolt újabb tizet és azokat kiírta néhány lemezre, senki nem fogja üldözni, számonkérni emiatt. Majd ha összegyűlik egy pár darab, behozza azokat, beszélgetünk egy kicsit a Mahaszban, hogy mi újság a szcénában, iszunk egy ásványvizet, megnézzük a lemezeket, fölragasztjuk a matricákat, és 1-2 hónap múlva újra találkozunk (vagy postán ugyanez, ásványvíz nélkül)." 4) Jeszenszky Zsolt szerint a külföldi dj-k többsége nem vacakol azon, hogy saját zenéi után jogdíjat kell fizetnie, hanem simán kifizeti az éves díjat, főleg, mert tudja, mi van a "másik", alkotói oldalon. Természetesen itt is érvényesül a rugalmasság: ha valaki jogtisztán dolgozik, és van nála két-három írott lemezen egy-két saját zene, senki nem fogja ezért felelősségre vonni.

Jeszenszky Zsolt érveire egy általunk megkérdezett dj a következőt mondta: ha kénytelenek elfogadni a Beatportos stb. számlákat, de valódiságukat nem tudják ellenőrizni, akkor értelmetlenné válik a matricázás. A jogi szabályozás voltaképpen képtelen biztosan felismerni az illegális zenéket, ezért a "másolást" bünteti; ez a kategória azonban a feketepiacra lett kitalálva, és nem az internetes piacra és annak folyamatosan változó gyakorlatára. Beszélgetőpartnerünk aggályosnak nevezte a "rugalmasság" emlegetését is: mérlegelési jogköre szerinte a bíróságnak lehet, ha ezt ehelyett a Mahasz gyakorolja, akkor hatalomgyakorlási eszközzé válhat. Szerinte egyáltalán nem irreális a napi 20-30 promóciós zene, hanem valóság: jó pár, már külföldön is nevet szerzett dj rajta van külföldi promóciós cégek listáján, és ezek naponta küldik az új megjelenéseket, egy-egy e-mailban több számot is. A mai elektronikus és egyéb zenében tízezernél is több lemezkiadó is van, ezek jó része természetesen nem tagja a Mahasznak, de még a nemzetközi zeneipari szervezetnek, az IFPI-nek sem - és nyilvánvalóan nem látnak pénzt tőlük (aligha keresik meg éppen a magyar szövetséget). Ezért, szól az érv, aggályos, hogy a Mahasz az ő és szerzőik nevében próbál fellépni.

További problémát jelent, illetve az eddigiekből következik, hogy lehetséges: az átalánydíjas megoldás éppen a "kalózkodás" és nem a legális zeneáruházak felé tereli a dj-ket. Ha ugyanis valaki minden számot megvásárol internetes áruházakban, akkor akár az átalánydíj sokszoroság is elköltheti egy évben (informátorunk nagyjából ötszörösét tippelte) - ha pedig a drágább bakelitet választja, még többet. Egyszerűbb tehát befizetni a 90 ezer forint + ÁFA díjat, és onnantól torrentezni, vélte beszélgetőpartnerünk. A Mahasz véleménye azonban ennek éppen ellenkezője. A zeneipar nincs abban a helyzetben, hogy a felhasználókat, ez esetben a dj-ket valamilyen irányba "terelje": "futunk a lóval a vonat után" - írta a Quartnak Jeszenszky Zsolt. A meglévő, megállíthatatlan letöltéseket próbálják szabályozott keretek közé terelni, kriminalizálás helyett éppen azzal, hogy olyan pénzügyi konstrukciót dolgoztak ki, amiben lehetőség szerint az alkotók megkapják az őket megillető juttatást.

Kit érint mindez?

Mintegy tíz éve ellenőrzik a hatóságok a vendéglátóhelyeken, hogy legális felvételeket játszanak-e a dj-k; a mostani felzúdulás tehát nem pusztán emiatt van, hanem amiatt, hogy (homályos meghatározással) underground klubokban jelentek meg a Vám- és Pénzügyőrség munkatársai - bár Sipos Jenő ezredes, a VPOP szóvivője a Quart kérdésére azt nyilatkozta: "Az ellenőrzések folyamatosak, országos szintűek, meghatározatlan időtartamúan, minden kategóriát érintenek." Jeszenszky Zsolt szerint "sokan még mindig azt hitték, hogy ők érinthetetlenek, hogy 'ugyan már, ide úgysem jön senki, én úgyis a törvény fölött állok' stb. Ez az attitűd a budapesti szórakozóhelyek esetében fokozottan jellemző volt, s talán mostanra tudatosult, hogy 'hoppá, mégsem'."

A Mahasz munkatársa szerint "nem véletlen, hogy a dj-k túlnyomó többsége évek óta tisztességes jogdíjfizető, aminek persze az volt az ára, hogy jó páran 'lebuktak' az elmúlt években." Ugyanakkor Jeszenszky Zsolt emlegette azokat a dj-ket is, "akik nagy hangon kiabálják, hogy 'Beatport, Beatport!', közben meg vígan torrenteznek otthon - tisztelet a kevés kivételnek. De konkrétan tudjuk, azt is, hogy számos olyan dj, akik valóban legálisan töltik le a zenéiket, saját bevallásuk szerint hébe-hóba, mondjuk havi egyszer még ők is írnak ki torrent oldalakról, mert egyszerűen nem tudják máshonnan megszerezni az adott zenét. Semmi gond, egy-egy ilyen lemez után kifizetik a jogdíjat."

Az általunk megkérdezett, többféle műfajban játszó ("underground") dj-k különféleképpen nyilatkoztak. Volt, aki úgy vélte, hogy nagyjából az emberek egyharmada játszik rendszeresen "lopott" mp3-ból kiírt lemezeket, de aki kicsit is komolyabban veszi a szakmát, az nem teszi ezt, vagy legalábbis csak olyan esetekben, amikor képtelen máshogy megszerezni a zenéket. De vannak kivételek, még akár a legnagyobb nevek között is. De az írott cd-k kérdése mindenkit érint, minden műfajban, hiszen nincs olyan ember, aki ne kapott volna promóciós zenéket kizárólag az interneten. Mások szerint a zeneblogok (ahová lejátszható minőségben a szerzők engedélyével kerülnek fel a zenék), promóciós számok és a baráti árú internetes áruházak mellett "nem igazán van szükség lopásra"; ezért azok, akik nagyobb bulikban rendszeresen játszanak, azok jórészt vagy szinte kizárólag nem lopott zenéket tesznek fel. Mások úgy vélték, hogy vannak kezdő, tudatlan dj-k, akik nem törődnek azzal, hogy legálisan játszanak zenét; vannak olyanok, akik mondjuk a zenéik egytizedét szerzik be feketén; a nagyobb bulikban gyakran fellépő dj-k azonban kinézik maguk közül az "mp3-huszárokat" (erről egy másik dj viszont azt mondta: ő nem tapasztalt ilyet) - a szakma "teteje" majdnem teljesen legális, csak éppen ezt nem tudják Mahasz-matricákkal igazolni. Megint mások viszont úgy vélték, hogy "majdnem mindenki" játszik azért valamennyi fekete zenét. Jeszenszky Zsolt szerint viszont "a Beatportozó, saját zenéző, stb. underground szubkultúra egy törpe kisebbség", csakúgy, mint azok, akik kinézik maguk közül a letöltőket. Ebben a kérdésben természetesen ezeknél a véleményeknél pontosabb adat nem áll rendelkezésünkre.

Underground, mainstream, önszerveződés

Bár voltaképpen jogi kérdésekről van szó, azért a zeneileg nagyjából megfoghatatlan "mainstream-underground" ellentét megjelenik mindkét oldal érvelésében. Sokan úgy vélik, hogy Jeszenszky Zsolt a főként "mainstream" dj-ket tömörítő DJ Szövetség elnökeként "üzent hadat" az "undergroundnak", aminek konkrét működéséről nem sokat tud, hiszen az nagy mértékben eltér attól, ahogy például a Mahasz-tag lemezkiadók és az ő zenéiket játszó lemezlovasok ténykednek. Jeszenszky Zsolt is tett néhány megjegyzést lapunknak a "a tisztelt underground dj-kről", akikkel szívesen együttműködnek, ha "lejönnek a magas lóról, hangnemet és stílust váltanak, teljesen jogképzetlen, de nagyon 'szakértő', sok esetben igen primitív megnyilvánulások helyett ők is együtt akarnak működni, mindannyiunk közös érdekében. Ha megszűnik az elitizmus és az a hit, hogy ők törvények és más emberek fölött állnak, csak azért mert olyan zenéket játszanak le, amit eddig ötnél kevesebben hallottak, és nem degradálják azokat, akik viszont nagy közönségnek, népszerű zenéket nyomnak, akkor tényleg ki lehet találni jó és még jobb módszereket mindenki számára, a jogtulajdonosok jogainak és a felhasználók szempontjainak együttes figyelembevételével, a kölcsönös bizalom alapján."

Úgy tűnik, viszonylag elterjedt az a nézet, hogy Jeszenszky Zsolt azért indított "hadjáratot", mert az interneten keményen nekimentek a dj-vizsgával kapcsolatos vitákban. Az ügy a politikából indult, majd különféle lapokban és blogokon folytatódott: a DJ Szövetség szerint az eltörölt dj-vizsga ugyan nem volt jó, de ettől még valami másfajta vizsgára szükség van - sokak szerint viszont semmilyenre, és különben is, a DJ Szövetség tagjai is miket csinálnak! Aki kimaradt volna mindebből, a Konzervatórium rengeteg kommentet generáló blogbejegyzését, illetve ugyanott ezt az interjút olvassa el. Jeszenszky Zsolt a Quart kérdésére a "bosszú"-elméletet így kommentálta: "De miért is kéne bosszút állnom vajon? A vizsgával, szabályozással kapcsolatos ügyek a lehető legjobban alakulnak, egy illetékes minisztérium államtitkárával már tárgyaltam, és néhány nap múlva megyek a következőhöz. Kormányzati oldalon is tökéletesen rájöttek, hogy joghézagok vannak. Szerencsére a politika szintjén - pártoktól teljesen függetlenül - valódi, értelmes szempontok, hazai és EU-s irányelvek stb. döntenek, nem pedig az, hogy 138 vagy 142 a jó BPM, miért káromkodik a mikrofonba néhány népszerű dj, ki tudja a legmenőbb ismeretlen zenéket játszani, meg hogy mekkora művészet vagy sem a mixelés stb. De hozzáteszem, az a blogoszféra és általában az a közeg, amely felbolydult, és amely a leginkább anyázott, a lehető legnagyobb szolgálatot tette az ügyünknek, úgyhogy nemhogy nem bosszúval, hanem köszönettel tartozom nekik. Soha nem jutottunk volna ekkora nyilvánossághoz, ha nincs ez a nagy "cirkusz". Minden egyes ellenző-anyázó hozzászólás ráadásul külön jó szolgálatot is tett: általuk tökéletes, önmagáért beszélő bizonyítékaink vannak arra, hogy miért nem szabad az ilyen primitív, intoleráns, alpári módon megnyilvánulók (akik közül sokan dj-nek mondják magukat) számára lehetővé tenni, hogy mások befolyásolására alkalmas feladatkörben, nagy nyilvánosság előtt tevékenykedjenek - akár dj-ként."

Felvetődött, hogy ha jogilag nem vagy nehezen lehet megfogni, hogy mi jogos felhasználás és mi lopás, akkor valamiféle önszerveződés, "kamara" lehetne a megoldás. Úgy tűnik, többen gondolkodnak ilyesmiről "underground" oldalról, és természetesen Jeszenszky Zsolt is ebben bízik, az általa vezetett DJ Szövetség munkáját felhozva pozitív példának; "persze, utálnak is most minket sokan azért, amit csinálunk, de a fától nem látják az erdőt. És persze nagyon sokan hálásak is: azok a dj-k, akik tisztában vannak saját érdekeikkel, akik szeretnének ebből a munkából tisztességesen megélni. A szabályozást is pontosan ezért akarjuk: hogy a lemezlovasság felértékelődjön úgy erkölcsileg, mint anyagilag." De ettől még a valóságban nem tűnik úgy, hogy a közeljövőben nagy összeborulásra lehetne számítani.

Az ellenőrzések

A mostani ügyet kirobbantó konkrét esetben a Detective Kelly művésznevű dj volt az, akit a VPOP hatvan másolt cd-vel lemezestáskájában elkapott. (A cikket illusztráló képen egyébként nem ő látható, hanem egy külföldi ember.) Ő a Quartnak elmondta: negyed tizenkettőkor állt a dj-pultba a társaival szervezett bulin, és a jegyzőkönyv szerint fél tizenkettőkor jelentek meg a Vám- és Pénzügyőrség emberei, valamint a Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének egy munkatársa, aki őket segítette. Beszámolója szerint egyébként a VPOP munkatársai korrektül jártak el. Először azt kérdezték, hogy van-e engedélye arra, hogy a helyen játsszon (mármint, ő legalábbis úgy értette, az eltörölt dj-vizsgát kérték rajta számon - de nem volt neki), majd átvizsgálták a lemezestáskáját. Hatvan darab másolt cd-t találtak nála; a dj kérdésünkre elmondta: volt köztük legálisan beszerzett és illegálisan letöltött is, valamint zenészbarátaitól kapott promóciós lemezek is. Valamilyen szinten persze tisztában volt a jogi problémákkal, de eddig nem törődött ezzel, ezért a megvásárolt vagy ingyen kapott zenék sem voltak a Mahasz által elismert módon felmatricázva. Detective Kelly egyébként azzal egyetért, hogy jogdíjat kell fizetni, és elismeri, hogy nem volt helyes dolog, amit csinált. Azonban soknak tartja a jogdíj összegét, ugyanis szerinte az underground szcéna feltörekvő fiataljai egy év alatt alig keresnek ennyit a dj-zéssel (és nem is a pénzért csinálják természetesen). Ha annyit keresne, mint egyes befutott és kommersz dj-k, akik szerinte ugyanannyit "vétkeznek", mint ő, akkor az első között lenne, aki az év elején befizetné a jogdíjat - így azonban nem tartja reálisnak, és úgy véli, hogy egy alacsonyabb összeget jóval többen fizetnének be. Mindenesetre ő kifizeti az idei éves jogdíjat is, belép a DJ Szövetségbe is a kedvezményért - hiszen semmiképpen nem akarja abbahagyni a dj-zést. A 60 másolt cd-ért kapott büntetéssel kapcsolatban azonban azt tervezi, hogy fellebbez. 

A dj-társadalom tehát felbolydult, és lehet, hogy mindez a bulizókat is fogja közvetlenül érinteni. Egy ellenőrzés során ugyanis előfordulhat, hogy elhallgat a zene. Bár Jeszenszky Zsolt szerint arra törekszik mindenki, hogy ezt elkerülje, és ezért viszonylag (az éjszaka időszámításához képest) korán indulnak el az ellenőrök, de a második-harmadik helyszínre már később érnek. "Persze ha minden rendben van, nem hogy leállás nincs, de a közönség észre sem vesz semmit az egészből. Ha viszont a dj jogsértést követett el, és le kell foglalni a lemezeit", akkor persze ezt a bulizók is észlelik. Felvetésünkre, hogy ez az eljáró hatóságok számára nem jó PR, a következőt válaszolta: "nehogymár az eljáró hatóságon kérjük számon a PR-jukat... Mintha az öreg nénit lebasznánk a villamoson, amiért nem belülre rakta a táskáját az ülésen, a zsebtolvaj meg elrántotta..."

 

Majsz | 2009.02.05. 19:45 1
komolyan csak én háborodok ezen fel??? az egész olyan szinten szánalmas, hogy áááá... de ha jól érzem a cikk élét, a quart se a nácikkal ért egyet :) (ez lehet moderálva lesz :D)
Playa | 2009.02.05. 20:35 2
Hát ez hosszú volt... azért érdekes Jeszenszky mainstream elfogultsága, ja meg imádom hogy itt még 10 év mulva is 20 évvel lemaradt nézeteket fognak igazából hiteltelen emberek reklámozni. Majd akkor alkosson a Mahasz, dj-szövetség meg ilyen hangzatos intézmények véleményt, amikor sikerül olyan marketinget létrehozniuk (ha már ekkora befolyásuk van), hogy a "mainstream" média is előtérbe hozzon igazán értékes magyar produkciókat. Márpedig ha az embernek nincsenek olyan ismerősei, esetleg nem a fővárosban él, vagy valamely hátráltató ok miatt nem jut el hozzá a minőségibb (legfőképp magyar) zene akkor sajnálatosan magyarországon a "dunás", meg "slágeres" rádió repertoárját kell élveznie.
Szkítör | 2009.02.05. 21:25 3
amíg nagyrészt olyan dj-k virítanak a témával kapcsolatos összes hírben és eseményen akik leginkább felelősek a szóban forgó fiatalság és bulizók ízlésének rombolásában és zenei elbutításában, valamint a szcéna minél rosszabb megítélésében (és ezen tevékenységükkel sajnos akkora pénzeket szakítanak hogy röhögve fizetik ki az ilyen-olyan vizsgákat/cimkéket) addig azt hiszem nem tekinthető komolynak ez az egész bohóckodás és felhajtás mind a dj-viszga és mind a matricázás ügyében, az meg főleg vicces hogy még a mahasz részéről megy a felháborodás és a sértődöttség meg hogy ilyen olyan magasztos szándékok mögé bújva csinálják meg a saját bizniszüket vagy nem is tudom mi a céljuk ezzel az egésszel......
nagymesterd01 | 2009.02.05. 21:49 4
"ha valaki jogtisztán dolgozik, és van nála két-három írott lemezen egy-két saját zene, senki nem fogja ezért felelősségre vonni." És ha nem 3, hanem 4? Ezek a válaszok nem a rugalmasságról tesznek tanúbizonyságot, hanem a kidolgozatlanságról.Pont az ilyen mézesmázos személyeskedéstől lesz nevetséges az egész.Ugy csinálnak,mintha egy nagy boldog család lenne az egész szakma dj-stül, kiadóstul. Hozzanak egy rendeletet, vagy törvényt, csináljanak neki reklámot, hogy tudjon róla mindenki.Azután már mindenkit ellenőrizhetnek, bírságolhatnak stb. Persze ez egy határozott megoldás lenne, amiért aztán vállalni kéne a felelősséget.
anonymusdj | 2009.02.05. 22:00 5
Azt hiszem a "stilus" onmagaert beszel amit ez a senkihazi Jeszenszky-gyerek megenged maganak...... "javasoljam is holnap a közgyűlésnek, hogy szűntessük be ezt a lehetőséget? Ezt szeretnék a tisztelt megkérdezett dj-k? Mert ha igen, semmi akadálya".......a pofam leszakad emberek!! En kulfoldon elek es dj-zek mondanom sem kell ha ezt itt barmelyik klubtulajnak vagy dj-nek elmeselem tuti azt fogja hinni, hogy hulyulok! Udvozlet EUROPABOL!
Szkítör | 2009.02.05. 22:15 6
5: remélem akkor te nem kattintottál a szövegben az "ezt az interjút" hivatkozásra mert amit ott megereszt attól a fejed is leszakadna....
Baráth Zoli | 2009.02.05. 22:31 7
Azért az nagyon komoly, hogy Jeszenszky Zsolt -már elnézést a kifejezésért-, de magas lóról leprimitívezte ezeket az embereket. Most tárgyalásra hívja ezeket az embereket, de előtte jól és nyilvánosan szembeköpi őket? Én itt csak egy olyan embert látok, aki fenn ül a magas lovon. Hogyan beszél már? Elképesztő arcátlanság. Felbuggyant ám a "bagoly mondja verébnek" effektus. Csak azért mert valakinek hatalom került a kezébe, talán tisztelnie is kellene a másik felet. És nem ártana egy kis önkritika sem, mert bizony látszik, hogy hiányzanak az új ismeretek. Ki rakta ezt az embert a foteljába??? Kontraproduktív a tevékenysége. Másrészt, azt a 90k-t be lehet fizetni. Ennyi jár, akármilyen zenét is játszik a dj. Az más kérdés, hogy ha dj lennék, és ilyen pofátlanul, magas lóról beszélnének velem, nem fizetnék egy petákot sem, hanem "letenném a lantot".
MoT | 2009.02.05. 22:43 8
BZ: pont azt nem érted, hogy ha valakivel befizettetnek 90 ropit évente, akkor utána hülye lesz legálisan vásárolni zenét, es az a 90 ropi sem a jogosult kiadokhoz fog menni (amiből több 10000 van a világon), hanem a MAHASZ által képviselt 1400 kiadó között lesz felosztva. Illetve, ha például legálisan vásárolja a zenéket a dj, akkor sem játszhatja laptopról, finalscratchről, ipodról, csak abban az esetben, ha befizeti a 90 ropit évente.... tehát ugyanazért a zenéért 2x fizet! Abban igazad van, hogy fizessen aki keres belőle, dehát fizessen már egyszer és azoknak akiknek jár!
mohawk | 2009.02.05. 23:02 9
Én nem vagyok "hivatásos" dj, de néha játszom itt-ott. Emléxem, hogy régen, amikor még nem voltam mp3huszár, havi szinten több tízezer forintot (mondjuk a fent említett éves díj felét) hagytam a lemezboltokban, saját életszínvonalamat gyengítve ezzel, hiszen nem voltam nagyon jól kereső és ez bizony egy költséges hobby. De a zene volt (és még mindig) a mindenem, függetlenül attól, hogy volt bevételem belőle vagy nem. Mi most a helyzet? Itt vannak az (elvileg) a zenészek (és persze kiadók) érdekében létrejött társaságok, akik azt mondják, hogy ha már nem veszed meg az a k. lemezt, akkor fizess egy minimális díjat lécci! Mit mond erre a jó magyar dj? "a lóf.szt fizetek. Ingyé' letőttöm, éjszaka, amikor aludhatnék is akár, jópénzzé' lejáccom. Még fizessek is? Hülye vagy?" Bravo gyerekek!
spacedevil | 2009.02.05. 23:14 10
A MAHASZ matrica és a DJ szövetség a bűn melegágya!! A Mahasz matrica legalizálja az illegális letöltéseket, sőt 90e forintért legalizálhatod az összes haverod teljes letöltését... Viszont aki legálisan vásárolta a zenét, az meg legközelebb nem fog fizetni a zenéért és utána mászkálni, ülni a dugóban, vagy a BKV-n 2 paksaméta kinyomtatott számlávall a hóna alatt, főleg azért mert így még kétszer annyiba is kerül. Ezt aki így kitalálta az nem volt annyira okos. Befolyik a lé a Mahaszhoz és szétosztják a Mahasszal szerződött kb. 1500 magyar, no meg kb 4000 külföldi kiadó között . Viszont az egész világon van kb. 150-200.000 kiadó csak az elektronikus zenékkel foglalkozó kiadóból meg van min 10.000 db . Végül is 90 ezerért minden olyan lopott zenét is simán legalizálhatsz amelyek kiadói a Mahasszal szerződést soha nem kötöttek. Ez nem akkora baj ugye, de a nekik járó pénzből ők így soha egy fillért nem is látnak. Nincs is esélyük hogy csak úgy megtalálja a Mahasz a kiadót hiszen nem nevesíthető az általányból befolyó összeg. Véleményem szerint ezáltal a a Mahasz részesévé válik egy bűncslekménysorozatnak mert olyan illegálisan letöltött, lopott zenéket legalizál a kiadójuk tudta nélkül amiért nem fizet a kiadóknak. Ez aki ezt a szabályozást így kitalálta okos, de meghagyta magának a kiskaput hogy sok lé legyen, mondjuk lézerlemezjátszóra meg a haverokra. DJ szövetség vissza az ötvenes évekbe! A DJ szövetség feljelentő brigádként feljelentgeti az akolhoz nem tartozó DJ-ket, a klubokat, a célzott razziák alatt hatóságosdit játszanak a helyszínen. A DJ szövetség "szakemberei" mi alapján vállasztják ki a lerazziázandó DJ-ket,klubokat,eseményeket? Csak un. underground, vagy csak un. mainstream bulikat tesznek tönkre? Mi az a logika ami alapján döntenek a DJ szövetség "szakemberei" mielőtt feljelentenek? Ki fizeti ki a DJ egyesület őrült tenoristáinak ámokfutásával okozott kárt a teljesen jogtiszta, de a hatóság megjelenésével a kiürülő kluboknak, eseményeknek , tönkretett rendezvényeknek. Amennyiben a hatóság jogszerűen jár el, a hatóság sem perelhető a károkozásért. Nekik tulajdonképpen ingyen is van, sőt még adó formájában fizetünk is ezért a szolgáltatásukért. Ki lehet az aki ebben felelőségre vonható talán a hamis váddal élő, szándékosan kárt okozó, a Mahasz bűncselekményeiben is cinkostárs DJ szövetség? Elég lesz ezen károk megtérítésére a beszedett szövetségi tagdíj? Vagy a jogtiszta zenéket játszó DJ? vagy ki? Biztosan majd a Télapó ugye, mivel most ő decemberig úgyis ráér, meg hát ő hozta a sok mp3 játszót...
Hounter | 2009.02.05. 23:42 11
Sziasztok. Én nagyon nem vágom ezt az egészet..én nem vagyok 'tiszta' dj de folyton minden pénteken szombaton játzom egy helyen ahol Rezidens vagyok. Pedig se vizsgám nincs semmim. most ezt nem értem mért kelelt rászálni ennyire a dj-kre. eddig mértnem volt velük bajuk? a másik.állítólag arrol is folyik a vito hogy ne töröljék el a Dj vizsgát.. na most azt kérdem én:mindek egy tehetséges dj-nek vizsga ? ha egyszer ért hozzá. Szal nem értem..:S köszi sziasztok. Norbi.
bede | 2009.02.06. 00:15 12
MI van akkor, ha en didzse vagyok, am az illegalis mp3-aimat mondjuk egy iPodon vagy pendrive-on vagy akarmin tartom, es azt duggom ossze a szorakozohelyen a DJ-pulttal? Nekem ez egy remek kiskapunak tunik. Lejonnek a vamosok es mit csinalnak? Leosztjak, hogy ez hany cedenyi zene, es annyiszor 3 rugot kell befizetnem? Vannak meg tovabbi kivalo otleteim, de nem merem ideirni, mert Jeszit tuti megutne a guta :-( Es igenis tessek illegalis mp3-akat jatszani, az a meno meg abban van a frissesseg.
bede | 2009.02.06. 00:17 13
Amugy meg ne idegeskedjetek, draga lemezlovasok, azt nyilvan egyikotok sem gondolja komolyan, hogy ezek a seggfejek megnyerhetik ellenetek ezt a harcot.
Baráth Zoli | 2009.02.06. 00:33 14
MoT. Igazad van. Na akkor a #7 mellett #8 , #10. Elég logikus. Azért kiváncsi vagyok, hogy a "teljesen jogképzetlen, de nagyon 'szakértő' Jeszensky Zsolt " ehhez mit szól? Nagy baj van a diplomájával, ha ő jogképzett. A bíróság bizonyára érdekesnek találna egy olyan lemezt, amin MAHASZ matrica van, de a MAHASZ nincs jogi kapcsolatban a lemezen található számok szerzőinek egy részével. Egy dolog, ha valaki egyénileg lop, egy másik dolog, ha valaki intézményesen teszi azt, ráadásul úgy, hogy egy olyan szervezetről van szó, akinek épp a szerzőket kellene védenie, nem pedig azokat meglopni. A 90.000 esetén pedig egy underground dj esetén nyilvánvaló, ki lop a tortából nagyobbat. Szégyen. Ha ezt valaki az orruk alá dörgölné, szerintem alaposan visszanyalna a fagyi. Jópár kiadó perelhetné a magyar intézményt. Nem hiszem, hogy a nyilvánosság ettől a ponttól jót tesz Zsoltnak és a Mahasznak. Csak foglalkozzon ezzel a nyilvánosság. Én is azt mondom.
Lencse | 2009.02.06. 00:35 15
BREAKING! A Vám- és Pénzügyőrség (VPOP) tárgyalásokat folytat Rafa Benitezzel, a Liverpool FC (LFC) menedzserével Steven Gerrard esetleges szerződtetéséről. A középpályás végrehajtóként segítené a hatóság munkáját a razziák során.
turorudi | 2009.02.06. 02:39 16
Negyed tizenkettőtől fél tizenkettőig lement mondjuk 2 szám. A többi büntetés miért volt. A maradék 58 írt lemezt addig le sem játszhatta. Vagy az írt CD önmagában is tényálladék és ha a VPOP írt CD-t lát, akkor büntet? És mi lesz ha megint jön az Amon Tobin, keresik rajta a MAHASz matricát? Meg mi van, ha több dalt keverek össze, hogy azokból egy új legyen? Akkor a razziázó Jeszenszky ott helyben kifizeti nekem a hangfelvételelőállítói jogdíjamat? A helyzet az, hogy a MAHASZ a tagjainak az érdekét képviselheti, és ha egy DJ olyan zenét játszik le, amelyet nem egy MAHASZ-tag kiadó adott ki (és azért a jobb DJ-k nem a MAHASz repertoárjából válogat), azért Flipper Zsoltiék nem kérhetnek pénzt. Meg egyébként is: egy DJ szakszervezet miért a lemezgyárak érdekeit védi?
djsilence | 2009.02.06. 07:10 17
Na ne! Saját szerzeményre engedély? Vicces. De mi az illegális mp3 kérdem én. Ha megveszem a boltban a műsorost, abból mp3-at kreálok és azt játszom, mennyivel különbözik attól, hogy felveszem a netről, tehát nem letöltöm, hanem felveszem hagyományosan mint egy rádióból. És mivel a nyers lemezek árában is benne van a jogdíj (vagy ha befizeted törvénytisztelő módon a jogdíjmentesen, de hivatalosan mondjuk szlovákiából beszerzett lemezek után) nemtom mi a fenét akarnak. Na mindegy. Sztem akit megbüntet a VPOP de perre viszi a dolgot, az a dj megnyeri.
Zoli | 2009.02.06. 08:27 18
Sziasztok, Próbálom nem leírni azt amit már sokan előttem, de csak szeretnék hozzászólni. Magyarországon sajnos ez lett a trend, létrehoznak egy hivatalt, legyen ez Artisjus, vagy mahasz. Befizettetik veled a matrica, vagy éves díj, vagy egyéb néven nevezett járulékot, majd egy másik hivatal, legyen az ASWA, vagy VPOP kimegy, és megbüntet. Nem lenne semmi kifogásom egy éves 100.000 ft-os díj mellett, ha ez a pénz valóban úgy lenne leosztva ahogy kell, és utána pedig nem lenne olyan hivatal aki mégis csak rendőrség/bíróság elé cibálhatná az embert. Valóban igaz hogy akkor sokkal kevesebb eredeti zenét venne az ember, de szerintem sokkal nagyobb arányban fizetnének azok is, akik eddig is letöltöttek, meg ez után is csak internetről szereznek zenét. Valaki készítsán már egy világos törvényjavaslatot, ahol mind a két fél úgy érzi, hogy bár neki is invesztálni kell, de utána fedhetetlen minden szempontból Üdv
phreeq | 2009.02.06. 13:01 19
szerintem meg ha a jeszenszkyék beszedik a nagy átalányt, akkor a lemezlovasok pedig szépen kérjék el a banki igazolást arra vonatkozóan, hogy a dj-szövetség által nem is ismert litván breakcore lemezkiadó művésze megkapta az ő jussát. itt ugrik a maci a málnásba, a tolvaj mahasz meg a bíróság színe elé.
vaninna | 2009.02.06. 13:13 20
es a dj szovetseg hirlevel is milyen cuki. engem meggyozott! Voksán Virág is kizárólag jogtiszta zenéket használ! Virág ezekben a napokban fizette be a MAHASZ-nál a másolt hangfelvételek után fizetendő idei éves átalánydíjat, és vette át az ezt igazoló kártyát; február 6-án, pénteken pedig számos nagy nevű, illusztris hazai DJ társaságában lép fel, a "Magyar DJ Válogatott" óriási buliján, a Vakok Batthány László Gyermekotthona javára rendezett jótékonysági rendezvényen, a hajógyári szigeti Studióban.
Fortyc | 2009.02.06. 14:26 21
Sziasztok Nekem csak egyetlen kérdésem lenne, ugye 1800 Ft/lemezes díjról van itt szó. Feltételezem átlag kb 8 - 10 zenét számolnak lemezenként ehez az átalány díjhoz. Na most akkor mi van ha valaki úgy használja a lemezeket mint pl Én, hogy a dolgom megkönnyítése érdekében 1 cd-re 2 or max 3 muzsika kerül fel! Akkor most érezzem magam átverve vagy lehúzva? Hisz nekem a 8 - 10 zene 4 - 5 cd-n van rajta, ami uszkve 8 - 9000 Ft plusz költség! Akkor most mi is van???
borisz | 2009.02.06. 14:44 22
#18: "Valaki készítsán már egy világos törvényjavaslatot, ahol mind a két fél úgy érzi, hogy bár neki is invesztálni kell, de utána fedhetetlen minden szempontból" hm, nem hiszem, hogy lesz ilyen, de hajrá! (remélem egyébként, hogy jól értem, és nem az a probléma, hogy fizetni kell/ene/ jogdíjat, hanem aggályos, hogy azokhoz kerül-e egyáltalán, akikhez kellene.)
aretuska | 2009.02.06. 15:35 23
Sziasztok, Kérdés: ha a szórakozóhely ahol játszom fizeti a jogdíjat a leadott tracklist alapján, amit ugye az én listám után tesz, akkor még nekem is kell fizetnem - legyen az írt vagy műsoros cd amiről játszom ? A műsoros külföldön vett cd-kel mi van ? meg úgy általában a műsoros lemezekkel - mert a tok általában nincsen nálam, meg a szép matrica megy azonnal a szemétbe mivel azt sokszor a celofánra ragasztják... ? El lehet valahol érni azt a listát, amin a Mahasz által történt kifizetések megtalálhatók ? Esetleg a szövetség nem venné fel a kapcsolatot a nagy zeneáruházakkal, hogy MO is felkerüljön a térképre - ugyanis nem nagyon lehet itthon legálisan letölteni nagyon sok mindent... ???
Szkítör | 2009.02.06. 15:38 24
"azokhoz kerül-e egyáltalán, akikhez kellene" hát abból kiindulva hogy egy műsoros cd árából hány %-ot kap a szerző, gondolom itt is hasonló a rendszer
aretuska | 2009.02.06. 15:39 25
Szóval az lenne a lényeg, hogy tényleg azok kapják meg a jogdíjat akiknek jár, és ezt mutassák is meg. Ne egy kis brancs gazdagodjon, mert ez nagyon úgy néz ki... Meg adjanak is valamit, ne csak kérjenek mert úgy mindenkinek fáj... a mai helyzetben nem magyon szeret az ember feleslegesen kifizetni 100e FTot, ha ki kell dobni az ablakon akkor inkább úgy teszem hogy az nekem is jó legyen...
Samplekilla | 2009.02.06. 16:07 26
Gyerekek! Mi van? Írott CD? MP3??? És ilyen kaliberű dolgokról rendelkeznek? Az egész lemezlovasságnak a "LEMEZ" az alapja. Én nem értem az egészet mivel vicc ez az egész! Aki bakelitlemezről játszik, attól sosem vehetik el a lemezeit, mivel a lemezek ára tartalmazza a jogdíjakat.(Legalábbis próbálná meg valaki elvenni az enyémeket...) Persze, ha nem rendelkezik az illető "diszkós vizsgával" pfffff hhhhh grrrrr hmmmm? (ami amúgy természetesen nem kötelező és persze sosem volt értelme) akkor elvileg megbüntethetik a tulajdonost, amiért feketén alkalmazott valakit, de nem a szerencsétlen kis lemezvásárlót aki boldogan pakolgatja a tűt a lemezeire. Szóval úgy gáz ez az egész ahogy van....a Jeszenszkyvel együtt.
maxsel | 2009.02.06. 16:35 27
#26: igazad van, a bakeliteket nem vehetik el, azzal teljesen rendben van minden. (ill. a dubplate-ekről azért lehetne vitatkozni...) De mi van azzal, akinek nem telik hetente több bakelitlemezre, de a tehetsége és elhivatottsága ettől még megvan a djzéshez? Annak marad a digitális formátum meg az írott CD. A jogdíj fizetés teljesen rendben van, de akkor a szerző valóban kapja meg a részét, valamint a dj-hez (MINDEN dj-hez) is vándoroljon vissza bizonyos %, mert így ablakon kidobott pénz. Nem beszélve arról, hogy aki havonta egyszer jut fellépési lehetőséghez egy közepesen kis (mondhatni jelképes) "gázsi" ellenében, annak irreálisan magas a 100ezer forintos díj. És több helyen is olvastam, hogy néhány dj fúj a többiekre, amiért azok "leverik" az árakat, mint a teszkó... nehéz elhinni, de van, aki tényleg a zene miatt csinálja, és nem a pénzért. Sztm. ennek a két körnek az "érdekterülete" úgysem keresztezi egymást.
vizipaci esztrád | 2009.02.06. 17:12 28
Gusztustalan, élősködő bagázs ez a MAHASZ/Artisjus maffia, _dj_ Jeszi meg aztán a csúcsdísz ezen a karácsonyfán. Az milyen sztori pl., amikor a '90-es években egy - nem is éppen jelentéktelen - zenekarnak állítólag BASF (?) kazettákban fizették ki a jogdíj-részesedést, amit valamelyik csókos szerzett be okosba'?
Dankson | 2009.02.06. 18:47 29
Még mindig ugyanaz a sztori mint 10 éve. Itt nem arról van szó h a Mahasz vagy Dj Szövettég (Pénzéhes csürhe) valakinek is az érdekeit akarja védeni. Ők csak és csakis pénzt akarnak lenyúlni. Ezt tették és ezt is fogják tenni különben lehúzhatnák a rólót egy életre. Külföldön élet és itt ilyen majomkodás nincs a DJ-k körül. Egyátalán semmi. A Jeszenszky meg ugyanakkora hímtag mint amilyen eddig is volt. Minden egyes szava mögött csak a hazugság bújik meg a kapzsisággal kézenfogva. Hajrá Kollegák!!!!
valdi | 2009.02.06. 21:02 30
dnb.hu-n kulon forumreszt kapott a tema http://forum.drumandbass.hu/viewforum.php?f=15
tonec | 2009.02.07. 09:16 31
Egyetértek a MAHASZ-szal , hétről hétre az összes klubot ellenőrizni kellene az egész országban, ha végeztek akkor pedig elölről kellene kezdeni az egészet !!!! Ezzel legalább kiszorulnának az 5 forintos, furkálódós senkiházi dj-k, akik azért hogy zenélhessenek, elmennek (párszor) ingyen is csakhogy kitúrhassanak valakit ! Mert aki fizeti a jogdíjat és törvényesen dolgozik az adott szórakozóhelyen nem tud fillérekért zenélni.
phreeq | 2009.02.07. 12:19 32
tonec: hülye vagy, mint másik kettő. egyrészt a 'so called' undergound szcéna kábé körberöhögne akárkit, aki azzal próbálkozna egy szervezőnél, hogy ő ingyen is bevállalja. ez a törzsközönség ugyanis nem fogja ismerni őt, így nem is fog elmenni a bulira. tudom, talán furcsa ezt hallani, de a diszkókkal ellentétben egy ilyen eseményeket felvonultató szórakozóhelyre a nevek, az általuk képviselt jól megszokott minőség, hovatovább az adott szervezőbrigád miatt mennek az emberek, nem pedig azért, hogy valahol végre felvehessék a legújabb feminin devergó pólót, leszarva azt, hogy ki játszik.
spacedevil | 2009.02.07. 15:26 33
Jeszikém !! szép az új álneved ez Tonec. Tényleg ennyire idióta vagy ? Vagy neked is zsebbe fizet a MAHASZ az összelopkodott pénzből?
Onedin kapitány | 2009.02.07. 18:39 34
A tízmillió DJ országa. Aki meg lopott zenét játszik, az lépjen fel ingyen, vagy csengesse ki a 100 forintot.
Variello | 2009.02.07. 21:10 35
Ebben a híg DJ szakmában fontos lenne, hogy csak az játszhasson, akinek papírja és tudása is van hozzá, mert különben az egész szart sem ér. Minden DJ-nek formálnia kellene az emberek izlését, mert hát van mit!(Ne a közönség formálja a DJ-t!!!) A gagyiknak meg el kellene döntenie, hogy csak azért játszik valahol, hogy jókat kúrhasson, vagy azért mert imádja a zenét!!! Aki imádja és tiszteli a zenét, és még ért is ahhoz, amit csinál, az nem számít gagyinak:) A MAHASZ meg egy maffia, de ez ma a legalitás.( tény, hogy nehéz megtalálni a kompromisszumot!!!) Ja, és a faszom ki van, hogy mindenki DJ-nek hívja magát, pedig max az 5% az, aki ezt jogosan használja, ezért én MJ lettem (Music Jockey):D
mista | 2009.02.07. 22:17 36
ha jól belegondolok, ez a jeszenszky zsolt az egyik legirritálóbb, legnagyobb seggfej, akiről az elmúlt években a magyar zenei sajtóban olvasni lehetett. az általa vezetett dj szövetség pedig az egyik legszánalmasabb csürhe, akikről az elmúlt 10-15 évben ebben az országban "lemezlovas-témakörben" hallottam. spigiboy, hamvai pg és hasonló ízlésterroristák gyülekezete, akiknek van pofájuk pl olyan nevetségesen szánalmas szöveggel kampányolni a lemezlovas tevékenység vizsgához kötéséről szóló tevékenységük mellett, hogy pl nem mindegy hogyan beszél egy lemezlovas a mikrofonba és hogyan kommunikál a közönséggel (mert példaképek és nem helyes ha trágárkodnak stb). még egyszer hangsúlyozom, hamvai pg és pl dj junior is ennek a csodálatos szervezetnek a tagjai, akik amellett, hogy millió oldalról támadható ordenáré marhaságokat beszélnek, ilyen bulikhoz adják a nevüket: http://www.youtube.com/watch?v=ukRmi_L_5Mg
edar | 2009.02.07. 23:58 37
Na hy! Én még 2000ben tettem le a dj vizsgát,sőt még a sorszámom bőven 1000 alatt volt.
xrate | 2009.02.08. 11:12 38
nevetséges, hogy még mindig vannak akik nem tudják tudomásul venni azt, hogy mások munkájáért fizetni kell, és ez így van rendjén. aki megírta, összerakta azt a bizonyos zenét, annak munkája van benne, a szellemi terméke, amit elad másoknak. nem is tudom miért nem lázadunk az ellen, hogy a bolti lopás kategóriát miért nem törlik el, azon az alapon, hogy persze, zsmlét loptam, de nem magamnak, csak szendvicset akarok gyártani belőle, aztán azt ingyen szétosztom majd a járókelőknek. zenét lopkodni pontosan ugyanolyan lopás, mint bármi egyebet ellopni, ami más tulajdona. ki kellene már nőni az elmúlt rendszer beidegződéseit, amikor ha valaki a gyárból loptt, azt nem elítélte a kollektíva, hanem dicsőségnek tekintette, mert a megkárosított személy arctalan volt. ugyanez a helyzet most a zenékkel, az internet feloldoz...letölthető, mert valaki egyszer ellopta, de az nem én voltam, és nem is tudom ki írta, csak egy sor a letöltő oldalon, és különben is...nem én vagyok aki lopta, én csak letöltöttem. az már csak hab a tortán, hogy ezzel még másokat is szórakoztatok, nagyrészt pénzért, pénzt keresek a lopott holmival. arról külön kell beszélni, hogy a dj egy szakember. a szórakoztatás egy szakma. és mint minden szakmát, szerintem is feltételekhez kell kötni, végzettséghez, gyakorlathoz. a kőművestől, vagy a burkolótól elvárjuk, hogy szakember legyen és végzett szakember, mert az a bizalmunk alapköve, mielőtt elhívjuk hogy építse fel a házat, vagy burkolja a fürdőszobát, utánanézünk a szaktudásának. és nyilvánvaló, hogy ha igényes munkát szeretnénk, akkor nem hobbista burkolóval burkoltatunk, hanem szakemberrel. aki a szakképzettség megszerzését követően évekig volt inas, hogy egy másik, már tapasztalt szakembertől megtanulja a szakma alapfogásait. ugyanez szerintem érvényes kellene hogy legyen a dj szakmára is. ezzel szemben, magyarországon a személyikbe a név elé, simán elő lehetne nyomni a dj megnevezést, mert már annyi, magát dj-nek nevező, két írott cd-vel pultba álló dilettáns mondja azt magáról, hogy "underground" dj. (jog)tisztán és szakmai alapokon kellene ezt a szakmát is művelni, azt gondolom, ez jót tenne a szakmának és a közönségnek egyaránt.
MattShit | 2009.02.08. 13:27 39
Én például havonta játszom kábé, és nem vagyok dj. Lehet, hogy falhoz is állítanak, mert még a dj titulust sem használom... Az átalány működik külföldön is, csak éppen a fizetésekhez képest sokkal elviselhetőbb. Szerintem az átalány nem rossz megoldás, lehet, hogy nem jogtiszta zenemegszerzésére buzdít, de egy zenéket közönség előtt lejátszó embernek annyi albumot meg kell hallgatni, hogy teljes képtelenség megvennie. Baj, az itteni összegen túl, a MAHASZ hozzáállásával is van. A profi (értsd: ebből élő) dj-k szemszögéből néznek mindent, holott, főleg underground körökben, műkedvelő fiatalokról van szó, akik ingyen vagy épp annyiért játszanak, hogy legközelebb is meg tudják szervezni, talán egy kicsit jobb minőségben a rendezvényüket. Átlagfizetéssel és promo CD-k nélkül lehetetlen annyi zenét legálisan beszerezni, amennyit figyelnek, és mások újdonságvágyát kielégítve le is játszanak. Szóval: 1. ha már fizetni kell, akkor kisebb összegű átalányt! 2. különböztessék meg az ebből élő dj-ket a hobbiszórakoztatóktól, de ne úgy, hogy azokat lesenkiházizzák, és dj vizsgával védjék szánalmas érdekeiket. Amúgy ez a dj-vizsga már mint téma is röhej.
cutoff | 2009.02.08. 17:36 40
#38 : "arról külön kell beszélni, hogy a dj egy szakember. a szórakoztatás egy szakma. és mint minden szakmát, szerintem is feltételekhez kell kötni, végzettséghez, gyakorlathoz" és ha valaki nem tartozik bele ebbe a szórakoztatóipari szakmunkás fogalomkörbe, amit ti tévesen a djvel azonosítotok akkor mi van?
spacedevil | 2009.02.08. 21:02 41
ezen a videón pontosan látszik milyen könnyen tud valaki DJ-vé válni a Magyar DJ hivatalnál: http://videa.hu/videok/hirek-politika/nyitrai-kepviselo-lemzelovagol-djjeszy-djnyitrai-nyitrai_zsolt-kO6Th77Y9zDpFNWy
Baráth Zoli | 2009.02.08. 21:37 42
38 xrate "nevetséges, hogy még mindig vannak akik nem tudják tudomásul venni azt, hogy mások munkájáért fizetni kell, és ez így van rendjén." SENKI NEM A JOGDíJAK KIFIZETÉSE ELLEN VAN. A gond ott van, hogy épp nem az kapja meg, aki a zenéket kiadta/"szerezte". Olvass vissza a kommentekben, és megérted. Senki nem kifogásolja azt, hogy fizetni kell, de milyen alapon is szedi be a pénzt a MAHASZ olyan előadók műveiért, melyek kiadóival EGYÁLTALÁN nem áll szerződéses viszonyban??? HOGY EGYSZERŰBBEN MEGÉRTSD: Ezeknek a dj-knek fáj, ha Kozsóhoz és Fekete Pákóhoz kerül a pénzük, miközben a játszott zenék zöme SEMMIT se lát a beszedett pénzből. Hiszem azt, hogy az újonnan megtorpedózott dj-k épp a stílus lemezein 3 szám ha van, amely kiadóval szerződésben van a MAHASZ. Miért is cimkéztessek fel egy lemezt, ha a pénz java nem a szerzőhöz kerül, hanem olyan előadókhoz, melyek művei hallatán is feláll a szőr a hátamon???
Zxs | 2009.02.09. 01:34 43
Mint azt már páran leírták előttem: nem azzal van a baj, hogy mások munkájáért fizetni kell, tehát nagyon nem jogdíjkérdés ez, hanem a konkrét félelemkeltés (ellenőrzések), zsarolás (fizesd be, vagy elvesszük, szebb szóval 'elkobozzuk' a cuccod) kérdése. Én két dolgot kérdeznék meg, talán Jeszenszky Úr még olvassa a hozzászólásokat: 1. Értem, értem, az ingyendj is fizessen jogdíjat, mert "közvetett módon" hasznot hoz, ha nem is magának, de a szórakozóhelynek, kocsmának, miegyéb. Kérdem: a kezdő dj-k, akik marhára nem ebből élnek (vagy azok a dj-k, akik korántsem kezdők, de képtelenek ebből megélni) és pusztán szórakozásból, szabadidős tevékenységből, miegyéb (mert bár a dj-szövetség honlapján az olvasható, hogy aligha van ilyen, azért legalább száz embert tudok kapásból, aki lazán elmegy ingyen játszani, csak a buli kedvéért), tehát akik INGYEN mennek zenélni és semmiféle keresetük nincs ebből, miért is fizessenek (mégegyszer - mert feltételezzük, hogy javarészt jogosított zenét játszanak) jogdíjat? Tudtommal, a szórakozóhelyeknek, kocsmáknak, miegyebeknek, van jogdíjfizetési kötelezettségük, ha nem is a mahasz, de az artjesus felé, hogy zenegép / rádió / tévé / hifi / miegyéb szólhasson a helységben. Tehát itt a "dj" simán ekvivalens értékű a cédéjátszóval, mert a cédé sem kap fizut és a srác, aki beállt a pultba szórakoztatni a haverjait, vagy gyakorolni a közönség előtt zenélést sem. Ha a hely már egyszer kifizette ezt a jogdíjat, miért is kéne megsarcolni az ingyen zenélő dj-t? Mert a hely ugye kifizette már... Szerintem ezt tisztázni kéne, mert inkorrektnek hangzik. A másik: legyenek szívesek basztatni a tribute-zenekarokat, szintibojokat és a többit! Mégis hány kezdő vagy haladó zenekar van, akik más szerzeményeit játsszák elég nagy közönség előtt (épp most volt tribute fesztivál...), pénzért? Ott az eredeti előadónak nem kell a pénze, vagy mivan? Mert a helyzet ugyanaz: más szerzeményeit előadják, közönség előtt, pénzért (vagy nem pénzért, de ahogy elnéztem, ez az Önök esetében marhára mindegy) - szóval akkor itt is éves díjat, másolási díjat vagy fellépésenkénti díjat kéne bevezetni. Tudom, szemét vagyok, de ha a sok gitárhős rádöbben, hogy itt előbb-utóbb erről is szó lesz, másképp állnának a témához, mintsem "pár hülye dj-t megszivatnak, jól teszik". Tehát? Jövőnéző: dj-k, producerek, zenekarok kifosztása, mindez a "jó ügy" érdekében; az eredeti előadónak semmi (mégis, azok a kiadók, akikkel a MAHASZ nem áll kapcsolatban, mégis... egyenként megeresik őket, hogy "banyek, adnánk pénzt" - na, én meg ezt nem tudom elképzelni sehogyse), csak legyen pénz klub meg kocsmaellenőrzésekre, meg egyenruhás közegre, akik tönkrevágják a bulit. Kösz, még több ilyen ötletet, tényleg!
Zxs | 2009.02.09. 01:42 44
xrate: már bocs, de a lopás az, amikor A-helyről elviszel valamit B-helyre, a másolás pedig az, amikor az A-dologból csinálsz még egy A-dolgot. Nem lopás, másolás. Ne keverjük a szezont, ha lehet. És igen, fizessünk átalányt, tök korrekt, ezzel senkinek nincs baja, csak kapják is meg az előadók a pénzüket rendesen! Nekem jobban esik, ha odamegyek egy zenekarhoz és veszek tőlük egy cédét, mint ha a boltban megveszek egy lemezt, mert akkor látom, hogy a pénzemből mittomén, épp sört vesznek maguknak, még mielőtt a Mahasz, az Artisjus, az EJI meg a többiek elszívják a pénzt előlük - mindezt az ő érdekükben... nevetséges.
spacedevil | 2009.02.09. 12:21 45
Sziasztok Úgy érzem van egy-két félreértés amit el kellene oszlatni: 1. A szerzők pénzét a az Artisjus a szerzői jogok kizárólagos kezelője kezelője lopja el. pontosabban megkapja a Bródy meg a Presser meg a jó barátaik, meg befolyik az Artisjust nyugdíjalapba... 6MRD azaz 6Milliárd forintot kavartak ki a közös pénzből. 2. A kiadók pénzét a Mahasz hajtja be .. 90%-ban olyanokét akikkel nem kötött szerződést és soha nem is fizeti ki nekik, magyarul ellopja. Ebből tellik a Jeszenszki ámokfutására, a jó régi Kádári időket idéző feljelentősdire és hatóságosdira. Jezsenszki Zsolt a vitákat úgy kezeli, ha valakivel összevitatkozik akkor annál másnap megjelenika VPOP razziázni. Kíváncsi vagyok a haverjainál van-e, volt-e razzia? Vagy csak azoknál akikkel a Jeszenszki vitatkozik, vagy akik útban vannak a budapesti éjszakai élet "királyainak"?
fleming | 2009.02.16. 18:27 46
Nekem ezzel kapcsolatban több problémám is van... Az egyik maga a Jeszenszky. Politikát és demagógiát belevinni a szórakozásba eleve bűn! :) Kötelező legyen a konzervatórium, ha zenész akarok lenni? Ez az egész vizsga dolog röhejes. És tessék mondani, cenzort nem akarnak kihelyezni minden dj pultba? Kíváncsi vagyok, hogy mit kezdene a Mahasz azokkal a net-labelekkel, ahonnan tonnányi ingyen zenét tudsz leszedni... Na meg arra is, hogy ezekért milyen alapon akar tőlem pénzt?!
Deejays | 2009.02.18. 11:47 47
Kedves Mindenki! Először is örülök, hogy írhatok e nemes dolog kapcsán... :-) Tényleg mesébe illő dolgok történnek Magyarországon, de a mi kis hazánk már csak ilyen.. Szóval.... mit is jelent a MAHASZ??? Magyar Hanglemezkiadók Szövetsége!??? Igen... Akkor árulja már el valaki nekem, hogy ha én semmilyen magyar zenét nem játszom a Klubokban, akkor a Magyar Hanglemezkiadónak milyen joga van beszedni tőlem egy külföldi előadó által írt költeményért a pénzt ? Mire fel?? Meg is magyarázom miért?.. Példa: ... Mivel :_A minap... Személyesen Írtam levelet Madonna Jogi irodájának... Ők semmilyen anyagi juttatást nem kapnak az innen befolyt Mahasz vagy Artisjus felől... vicces mi??? Kérdezem én, ha egy Madonna nem kap Pénzt Tőlünk Dj-ktől közvetve vagy közvetlenül, akkor hova lesz a mi befizetett összegünk??? ...persze megy a magyar "Zenészek" zsebébe...no persze.... ha egyáltalán megy!!! vagy-nem!!! Noha a Madonna Jogi osztálya nem lát bele ebbe a dologba, akkor egy kishal, akinek még szinte neve sincs, ahhoz a büdös életbe nem jut el jogdíja !!... Ahogy ezt nagybecsű Csoki mondaná a Tigris elött!! Dehogy ciki,..k..va gááz!!! Így arra kérek minden jóérzésű Kollégát(amíg ez így marad!!),hogy mindenki, akinek megvan a saját zenei kontaktja az írjon a kedvenc zenészészének, legyen az Magyar vagy Külföldi.....és tájékoztassa? Miszerint őket illeti a jogdíj és kit kell, hogy megkeressenek ez ügyben!!.. ( mivel ti játsszátok az ő zenéjét és a jogdíjat már tőletek beszedték!!!!).. Így kevesebb pénz marad a Rabló bandának és JOG-OS helyre jut a pénz!!!! Ha már harc, akkor legyen harc.... a pénz VALÓS célba-érése érdekében! És itt nem is beszéltem arról, hogy az az ?ember?, aki a Magyar Lemezlovasok Szövetségének az elnöke (Jeszenszky Zsolt) az nem is tud diszkózni?(soha nem is tudott!!!) ,de zenei szórakozóhelyeken már próbálgatta a szárnyait és úgy, hogy egészen 2 évvel ezelőttig, még vizsgája sem volt. ...Aki volt a mostani lemezlovas banzájon az jól hallhatta, miként kell Rammsteinre funky-t, arra meg Prodighy-t mixelni ??ÍRDATLAN MENYISÉGÜ HIBÁVAL!!! Képtelenség (de ő mégis megtette...megmutatta nekünk!!) Se zeneileg nem passzol, se ütemben!!! Te JÓ ÉG!!! :-) Még leírni is cinkes volt!! Tényleg ő a "Vezetőnk"?? Ami már nálam biztos NEM ISMEREM EL A MAGYAR LEMEZLOVAS EGYESÜLETET !!! Mint jogos D.J., vagy lemezlovas szervezetet !!!! Sajnos senki eddig a napig nem gondolkodott el azon, hogy nekünk lemezlovasoknak kéne valakit választanunk!!!.... és nem pedig önmagát kikiáltó ember legyen az élen!!!! Ilyen alapon holnap nyitok egy egyesületet és ÉN leszek az új lemezlovasok szövetségének az Elnöke és magam köré gyűjtök pár embert...vicces lenne de ez sajnos így történt!!!! ( Persze nekem az Apukám nem politikus!!!) :-) Egy-szónak is száz a vége... Ameddig mi fizetünk és nem a jogosultnak????.. és behódolunk, mint minket NEM"támogató" kompániának, addig sajnos ez lesz.. Ha ti továbbra is elismeritek, mint Magyar Lemezlovas Szövetség?. Élén JESZENSZKY ZSOLT-AL ÉS A HÁTTERÉVEL, ADDIG EZ JUT MAJD NEKÜNK!!!! (Fizetünk Neki...k) DE TI TUDJÁTOK KIT, VAGY MIT?. AKARTOK!!!!!! A DÖNTÉS A TI KEZETEKBEN VAN!! Üdvözlettel: (Egyvalaki ,aki 16 évig lemezeken lovagolt!!)
Baráth Zoli | 2009.02.20. 22:46 48
Elolvasva a hozzászólásokat, remélem Jenszenszky Zsolt is belátja, ezt elcseszte. Jó reklám? Mi? Az hogy messziről ordít, hogy a Mahasz elvesztene minden pert, amit az underground dj-k ellen indít??? Az jó reklám a Mahasznak/Artisjusnak, hogy olyan pénzeket szednek be (a hatalmukkal visszaélve), amit aztán nem küldenek el a jogos tulajdonosának/szerzőnek? Értsd intézményesítik a lopást, ráadásul olyan szervezetek nevében, amik/akik pont ezt lennének hivatottak megakadályozni. Óriási szégyen, amit Jeszenszky Zsolt művel. Szégyen ezen felsőbbrendűségi üzenettel tarkított nyilatkozata, szégyen a tevékenysége a szakmára és a zeneiparra nézve. Szégyen a tevékenysége a Mahaszra és az Artisjus-ra nézve. Ez neki jó reklám??? Tényleg jó reklám, mert az underground dj, aki a kommenteket elolvassa, az mostanra tudja, hogy ezt a pénzt ha befizeti, rossz kezekbe kerül. Na, akkor egy indokot mondjon, hogy miért fizessem be! Mert a balhé előtt még hajlamos is voltam rá, így viszont véletlenül sem fogom mások pénzét olyanok kezére játszani, akiknek SEMMI KÖZÜK, se szerzői, se jogi szinten a zenékhez, amit szeretek! Jeszenszky beszélhet tiszteletlenül velünk. De addig még úgy vislkedik, ahogy, mi sem tisztekjük őt, így ellenállásba fog ütközni minden megoldás. Végezetül az CÉG és Zsolt tevékenysége az undergroud dj-k tekintetében olyan, mint a a két pap esete (nemrég derült fény rá az USA-ban), akinek a hívői adakoztak, majd kiderült, hogy azok Las Vegasban qrvázták és rulettozták el az adományokat. Hát kösz, de nem veszek részt intézményesített csalásban.
fleming | 2009.02.24. 21:19 49
A dj szövetség hivatolos honlapján a következő szerepel: "Az egyesület Elnöksége folyamatosan keresi összes tagja számára a potenciális új munkalehetőségeket. Saját rendezvényeket szervez az ország különböző klubjaiban, melyek keretében egy-egy alkalommal több, egyesületi tagsággal rendelkező lemezlovas is kap bemutatkozási lehetőséget, elsősorban olyan helyeken, ahol korábban még nem volt lehetősége zenélni." Na és ezt underground dj-knek is megteszik? Érdekes dolgok történnének, ha egy páran befizetnék, aztán berelnék a "CÉG"-et, hogy miért is nem lett belőle semmi...LOL LOL LOL
MM | 2009.03.08. 08:42 50
Ezzel miért nem foglalkozik a Quart? http://nol.hu/lap/kult/lap-20090307-20090307-40
Gest | 2009.03.11. 20:22 51
Hello! Nos Hol is kezdjem. Én is tevékenykedtem mint Dj és egészen Február 20.-áig minden rendben mikor is a szórakozóhelyre - mely nem rendelkezik megfelő nagysággal ahhoz hotgy táncolni lehessen vagyis inkább egy olyan club féleséget képzeljetek el- 4 db Rendőr 3db VPOP-s És 2db MAHASZ-os emberke jött fel - Ez egy tetőtérben kiépített hely- és Lekapcsoltak vagyis nem voltak érvényesítve a lemezeim. Na most én egy vidéki ember vagyok aki kb 3 éve foglalkozik ezzel olyan a hobbinál kicsit magasabb szinten - azért mondom hogy hobbi mert ezzel én nem kerestem akkora összeget hogy azzal én eltartsam magam vagy mondlyuk a családomnak is le tudjak belőle tenni- és pontosan egy nappal előtte néztem a youtubon azt a felvett műsort amelyen Jeszenszky "Úr" és Spigiboy és a műsorvezető meg az a Bártfai Laura vitatkoztak azon hogy a hölgyet vagyis Laurát elkapták. És amikor elkaptak akkor még volt képe a MAHASZ-os embernek hogy olyat vágott a fejemhez hogy - elkaptuk a rendőrgyilkos kollégáját is- értitek mondom neki hogy semmilyen rendőrgyilkos kollégám sincs és még büszke volt rá hogy ő ezt elmondhatta. Végülis nincs nagy jelentősége mert ez az egész egy nagy pénzszerzői hadjárat. Nálam 98db lemez volt, amelyet még a mai napig a szakértőnél van. na most felhívtam másnap a MAHASZ -t és ott olyan dolgokat mondtak hogy hasra estem. Egyszerüen én és a hozzám hasonló mezei dj-k nem tudna kifizetni HA VALAKI TUDNA SEGÍTENI HOGY ILYENKOR MI A TEENDŐ VAGY HA VALAKI VOLT MÁR HASONLÓ HELYZETBEN AKKOR LEGYENSZÍVES ÍRJON IDE mert ezzel a helyzettel én még nem igazán találkoztam és hogy én most farzsebből kidobjak nekik kb 320.000 Ft ot az sajna nem igazán lehetséges. ha már elolvasod ezt akko köszi de ha segítessz is akkor nem is fogom tudni hogy kifejezni a hálámat. egy vidéki Dj ha nevezhetem mígy magam
Szkítör | 2009.03.12. 20:46 52
Gest: nem tudom hol székel a Mahasz de én azt javaslom gyújtsd rájuk, sok ember problémáját megoldanád :-) egyébként nagyon "korrekt" dolog ez a pénzbüntetés is , nyilván ha megvágnak valakit több százezer forintra akkor az azután nem valószínű hogy fog tudni venni eredeti lemezeket meg matricákat, na most hogy ez kinek és mire lesz jó azt nem tudom
tonec | 2009.03.22. 10:22 53
Kedves Gest! Halkan mondanám a Mahasz csak úgy nem megy ki sehova ellenőrzés céljából CSAK KIZÁRÓLAG FELNYOMÁSOS alapon, nem véletlenül találtak meg . Gondoltam jó ha tudod.
vadasztibi | 2009.09.26. 00:09 54
Régi cikk, de tanulságos. Márciusban kaptam MAHASZ ellenőrzést. Elvitték a gépemet, és büncselekménnyel gyanúsítottak meg. A VPOP lefolytatta a nyomozást és semmit nem talált (nem találhatott), mert nem volt másolt cucc a gépen, igy határozatban közölték, hogy nem követtem el büncselekményt és a lefoglalt gépet is visszakapom. Kérdésem a következő: Milyen jogi lehetőségem és esélyem van arra, hogy a MAHASZ-t, mint az esemény elindítóját egy polgári per során a bíróság elmarasztalja?
Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.