ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Nagyon érdekes medencés parti! Az évtized 20 legjobb klipje

2009.06.19. 20:25|

Kedves Olvasóink, eljött az igazság pillanata! Akik idáig elégedettek voltak ezzel a monstre összeállítással, azok most fordulnak majd ellenünk, hiszen kiderül, hogy a kis kedvenceik közül melyik nem került fel egyáltalán a listára. Hogy a kellemetlenségek elé menjünk, eláruljuk, hogy Björk, a Nine Inch Nails, Beyoncé vagy éppen a Killers klipjeit hiába keresi bárki is a listán, és még biztos sok a hiányzó. Cserébe a rengeteg jobbnál jobb videoklip lehetőséget ad nosztalgiázásra és az évtizeddel való szembenézésre egyaránt. Úgyhogy ne húzzuk tovább az időt, rajta!

A 100-as lista eddigi helyezettjei: 100-81 (A 21. századi videódiszkó); 80-61 (Az "odanézz szinti!"); 60-41 (A romboló bonbon); 40-21 (A "fáraó a kalitkában") + a magyar összeállítás (A "hú, de szerelmes vagyok én").

20. Benny Benassi: Satisfaction (2003)


Látjuk ám, lányok, hogy jól bántok a rókafarkú fűrésszel, meg a fenékfúróval, a légkalapácsról nem is beszélve, de azért nyugodtan szóljatok, ha bármi probléma adódna, mi is gyakran barkácsolunk, megbütykölünk ezt-azt, hidraulikus préselésben különösen jók vagyunk, szóval szívesen beszállunk, ha értitek, mire gondolunk! De mitől van itt ilyen rohadt meleg?!

Rendező: Dougal Wilson

19. Fever Ray: If I Had A Heart (2009)


A legkevesebb, amit erről a videóról mondani lehet, az az, hogy nyugtalanító, meg hogy félelmetes. Miről maradtunk le már megint? Van-e összefüggés a festett törzsi harcosok és a nappaliban látható holttestek között? És ha igen, mit akar ezzel mondani a nyugati civilizáció jövőjéről a rendező? Akármi is legyen ez, lebilincselően eredeti klip.

Rendező: Andreas Nilsson

18. R. Kelly: Trapped In The Closet Pt. 1 (2005)


R. Kelly a szekrénybe zárkózik szeretője idő előtt hazatérő férje elől, ám a csörgő mobilja elárulja, és lebukik. Mi lesz ezután? Ha túltesszük magunkat az elsőre kibírhatatlannak tűnő, nyávogós előadásmódon, rá fogunk jönni, hogy R. Kelly igenis nagy művész. Annyira nagy, hogy csinált egy 22 részes r&b-operát, ami egy balul kiütött egyéjszakás kapcsolat egyre szövevényesebb következményeit mutatja be, és ha megnézzük a soron következő részt az első után, majd az azutánit is, kénytelenek leszünk belátni, hogy a Trapped In The Closet ott van a legviccesebb alkotások között, amik ebben az évtizedben készültek. Mindenki nyugodtan szánjon rá egy estét, mert megéri.

Rendező: R. Kelly, Jim Swaffield, Victor Mignatti

17. Amon Tobin: 4 Ton Mantis (2000)


Instrumentális számhoz nem nagyon készítettek ennél hatásosabb videót mostanság, és ezt még akkor is készek vagyunk elismerni, ha fogalmunk nincs, mit is akar ezzel mondani a rendező. Ha csak azt nem, hogy heroinistaként magányosan tengődni lerobbant házakban rossz dolog. Mindenesetre a sok lepusztult, deviáns figura után kifejezetten biztonságérzetet nyújt a végén egy egészséges, pirospozsgás arc és a hozzá tartozó bajusz.

Rendező: Floria Sigismondi

16. Jay-Z: 99 Problems (2004)


A jellegzetes fekete-fehér utcai dramaturgiát követő klip, ritmusra húzó Brooklynnal, ugató kutyákkal, Rick Rubinnal, a télapóval, breaktáncosokkal, rendőrautóval, menés közbeni rappeléssel, szitává lövéssel és egy iszonyatosan ütős gitárhangmintával: erre a videóra nincs is jobb szó annál, hogy BOMBA! Van nekem bajom ezer, de a luvnyám nem ám az.

Rendező: Mark Romanek

15. The BPA feat. David Byrne & Dizzee Rascal: Toe Jam (2008)


Tele volt ez az összeállítás dögös csajokkal és pasikkal, no de ebben a klipben egy csomó MEZTELEN ember szerepel! Igaz, hogy azokon a helyeken mindig van egy kis fekete téglalap, ami az erotikus potenciált nagyban csökkenti ugyan, viszont elhelyezkedésük és mozgásuk számos jó kis tréfa forrása. Valamit valamiért - különben is, azt hallottuk, hogy az interneten ténylegesen meztelen nőket és férfiakat is lehet találni viszonylag könnyen.

Rendező: Keith Schofield

14. Pulp: Bad Cover Version (2002)


Tudjuk, hogy Jarvis Cocker kis túlzással már STÁR, de mégis hogy tudta megnyerni Robbie Williamst, Kylie-t, Eltont, Chert és a többi nagyágyút, hogy elénekeljék egy számukat, mindezt kamerák előtt, Band Aid-stílusban? Viszont hogy került ide Kurt Cobain, aki ekkor már csaknem nyolc éve halott volt? Aki jól figyel, könnyen rájöhet a megoldásra! Sőt, talán még magát Jarvist is felismeri Brian May sörénye alatt.

Rendező: Jarvis Cocker

13. Simian Mobile Disco: I Believe (2007)


Halló, Romain? Na figyelj, találtam egy eszményi cigánytelepet, Bukaresttől pár kilométer délre, szerintem szuper lesz, tisztára olyan, mint a Boratban! Beszéltem is az arcokkal, kicsit húzódoznak, de meg lehet őket győzni, nem fog sokba kerülni. Már van egy javaslatom is a főszereplőre, őrületes a csávó foga! Úgyhogy akkor el lehet kezdeni szervezni a forgatást, viszont stylistot ne keress, mert ezeknek olyan cuccaik vannak, hogy dobsz egy hátast, ha meglátod őket! Mit szólsz? Király vagyok vagy király vagyok?

Rendező: Romain Gavras

12. The White Stripes: The Hardest Button To Button (2003)


32 ugyanolyan dobszerkó, 32 erősítő és 16 mikrofonállvány, meg egy New York-i park és egy metrókocsi, plusz Meg és Jack White, illetve egy cameo erejéig Beck. Ennyi kellett Michel Gondrynak ahhoz, hogy megalkossa az évtized egyik legnagyobb hatású klipjét, és végleg beégesse a White Stripes nevét is a köztudatba a duó legsikeresebb lemeze megjelenésének évében.

Rendező: Michel Gondry

11. Sigur Rós: Viðrar Vel Til Loftárása (2001)


- Fiam, nem tetszel nekem mostanában. Nem normális az, hogy egy ennyi idős fiú babákkal játszik, ráadásul soha nem látlak lányokkal. Amikor én ennyi idős voltam, minden héten más csajom volt, a fenébe is! Túl sok időd van, az a te bajod, pedig azt hittem elég lesz a tanulás és a sport, de ki kell találni valamit! Látod, én napi nyolc órában hegesztek, és nincs is időm a hülyeségre! – mondja az apa, és aztán kezdetét veszi minden idők leggiccsesebb videoklipje, amin sokat nevettünk, még ha nem is feltétlenül ez volt az alkotók szándéka.

Rendező: Arni & Kinski

10. REM: Imitation Of Life (2001)


Ez egy nagyon érdekes medencés buli! A klip úgy készült, hogy ugyanazt a húsz másodpercnyi felvett filmanyagot játszották le előre és hátra egyfolytában, csak a medencés nagytotálnak egy-egy (más-más) szegletére közelítettek közben. Alig történik valami, és mégis mennyi minden történik.

Rendező: Garth Jennings

9. The Knife: Pass This On (2003)


Össze nem illő szereplők illetve helyszín bizarr párosítása a titka ennek a videónak, melyben egy transzvesztita énekel egy lepattant, bevándorlókkal és más stockholmi külvárosi klubban. Őrjítő a feszültség, az ember azt hinné, hogy itt valami nagy gebasz lesz, ehhez képest váratlan fordulatot vesznek az események. Ki gondolta volna, hogy Stakka Bo egyszer ilyen mesterművet rendez?

Rendező: Johan Renck

8. Santogold: L.E.S. Artistes (2008)


Amennyire nem történik semmi a klip első részében, olyannyira felkavaró a második, még ha vannak is páran, akiknek az már nem újdonság, mert látták azt a bizonyos Jodorowsky-filmet. Ránk viszont, a többségre, akik nem nézünk hetvenes évekbeli kultfilmeket, mindenképpen nagy hatást gyakorolt a klip, nem is véletlenül. Mit akarsz azzal a görögdinnyével, drágám?!

Rendező: Nima Nourizadeh

7. Fatboy Slim: Weapon Of Choice (2001)


Ha nekünk is lenne egy üres szállodánk, bizonyisten megpróbálkoznánk hasonló produkcióval, ami valószínűleg ott érne csúfos véget, amikor fejest ugranánk a folyosóról. Christopher Walkent viszont egészen más fából faragták, és ennek a klipnek köszönhetően erről végre mindenki meggyőződhet a saját szemével is.

Rendező: Spike Jonze

6. Johnny Cash: Hurt (2002)


A countrylegenda halála előtt egy évvel készült videón még felesége, June Carter is szerepel, és nehéz a vallásos kontextusba helyezett életút (gyakran kifejezetten hatásvadász) képein nem elérzékenyülni. A dalt Trent Reznor írta, a kisfilm pedig Cash időskori reneszánszának (vagy évtizednyi hattyúdalának) egyik csúcspontja és összegzése négy percben. Cash és Carter 2003-ban meghaltak, a videó 2004-ben Grammyt nyert.

Rendező: Mark Romanek

5. Avalanches: Since I Left You (2000)


A két színtelen bányász egy táncteremben találja magát két csodacsinos táncoslánnyal, színt kapnak, de nem mindketten tarthatják azt majd meg. Koreográfiás videó a férfibarátságról, a felnőtté válásról, az elmúlásról és a néhány felejthetetlen pillanat emlékéről.

Rendező: Blue Source

4. Röyksopp: Remind Me (2002)


Egy 21. századi dolgozó nő átlagos napja elevenedik meg információs grafikák segítségével, és olyan hatásosan modellezi a munkanapot a reggeli fogmosástól az obligát esti sörözésig, hogy kicsit szomorúak is lettünk, amiért a mi életünk is ilyen egyszerűen modellezhető lenne. Másfelől azoknak is igazuk van, akik úgy tartják, hogy akkor legyünk szomorúak, ha majd tényleg megerőszakol bennünket egy orrszarvú. Hibátlan klip, na.

Rendező: H5

3. Electric Six: Danger! High Voltage (2002)


Két kérdésünk van mindössze, de most komolyan! A klip alkotóitól azt szeretnénk tudni, hogy mégis milyen cuccot szedtek, amikor ezt a beteges baromságot kitalálták, mert abból nekünk is kéne! A másik kérdés meg az, hogy milyen cuccon pörögnek azok, akik szerint a Danger! High Voltage videója nem úgy zseniális, ahogy van?

Rendező: Kuntz & Maguire

2. White Stripes: Fell In Love With A Girl (2002)


Innovatív legóanimációs klip két percben, amiben az is jó, hogy Meg és Jack White nem legófigurák, hanem építőelemekből összerakott alakok, így az egésznek pixeles hatása van, ugyanakkor plasztikus is, mert stop-motion. Igazából nem nagyon lehet mit mondani erre a kurvajó klipre (itt olvasható keletkezésének története).

Rendező: Michel Gondry

1. OK Go: Here It Goes Again (2006)


Na ne, ezt nem gondolhatjátok komolyan! Ezért volt az egész hercehurca, hogy négy idétlen pasi nyerjen, amiért színes ruhákban rohangálnak futópadokon egy olcsó, gagyi klipben?! … Nos, hát először is, mi is idétlen pasik vagyunk. Másodszor, mi is szeretünk színes ruhákban rohangálni. Harmadszor, és itt jön a lényeg, ennél a klipnél jobb példa egyszerűen nem lehet arra, hogy miről is szól a kor, amiben él(t)ünk. Az OK Go másodvonalbeli power pop zenekar volt egészen 2006 nyaráig, amikor is minimális költségvetéssel leforgattak egy olyan klipet, ami úgy lett népszerű világszerte, hogy az embereknek tetszett és továbbküldték a YouTube-on. Magát az eredeti videót csaknem 50 millióan nézték meg azóta, de ennél jóval többen látták összesen, és a YouTube történetének egyik legnézettebb videója a mai napig. Egyébként meg remek ötlet, ügyes koreográfia, mindössze tizenhétszer kellett újravenni. Szóval nem kell ide digitális trükk, meg sztárszínész, elég egy jó ötlet, és máris kopogtat a világhírnév. Rajta, srácok!

Rendező: Trish Sie, OK Go

Az összesítést készítette és a szövegeket írta: Inkei Bence, Puskár Krisztián, Rónai András
A szavazásban részt vett még: Aradi Péter, Dömötör Endre, Gelegonya Edina, Plankó Gergő


Poison Ivy | 2009.06.19. 20:36 1
az első helyezettel nem tudok vitatkozni, nem a legoltáribb klipp de az érvek bennem is azonnal felvetődtek és hát ja. ja és szerencséd hogy a Knife:pass this on-t itt találtam mert különben lett volna nemulass!
martin | 2009.06.19. 21:15 2
háthogy egy chris cunningham videó sem került be azon rendesen meglepődtem.gondoltam hogy majd a 20 ban de semmi. rejtély...
Sid | 2009.06.19. 21:19 3
A Electric Six: Danger! High Voltage tudtam, hogy benne lesz az első háromban. Hiába, régi quart-olvasó vagyok, sajnos.
Rónai András | 2009.06.19. 21:22 4
2 egyrészt bekerült http://www.quart.hu/cikk.php?id=3836 másrészt köztudottan CC nagy évtizede nem ez volt, hanem az előző.
turorudi | 2009.06.19. 23:12 5
Jó, de legalább a Monkey Drummer (2001) bekerülhetett volna valamelyik Kylie Minogue helyett.
martin | 2009.06.20. 01:31 6
bocs,sügér voltam.valahogy átcsusztam azon a dolgon hogy 2000 utáni klipek vannak :)
pinbota | 2009.06.20. 02:28 7
Ízlések és pofonok. Számomra teljesen más klippek jelentik a jót mint az itt felsoroltak, bár némelyikkel egyet tudok érteni. Pl. Jay-Z 99 tényleg nagyon jó, bár szerintem a blue magic-nek még ennél is hatásosabb a klippje. A fordítás szar, nem azt jelenti: ha problémád van a nőkkel, szánlak haver, nekem ezer problémám van, de a nőkkel egy se. Ez első helyezett érdekes, szellemes videó, de jónak semmiképpen sem nevezném. Úgy gondolom, hogy egy jó klip feltétele a jó zene. Ez a zene nagyon távol áll a jótól számomra és azért ezt a látványos bohóckodást sem tudom olyan nagyon értékelni. A cigányos klipp egyszerűen szar, végig se tudtam nézni. A fatboy slim klippel sem tudok egyet érteni, ahogy ebben a klipben, úgy másikban sem fekszem le attól, ha közismert embereket szerepeltetnek benne, egyszerűen nem értem mi benne a pláne, szerintem nekik ennél sokkal jobb klipjük is volt, bár nem vagyok a rajongójuk. A két meztelenkedős klip meg egyszerűen gagyi. Ha meztelen nőket akarsz látni, nézz pornót, ott még ki sincs takarva. A R Kelly videót most láttam először és tényleg fantasztikusan meg van csinálva. Egyébként ha már annyira ki kellett emelni, hogy beyonce nem lesz fenn a listán, már bocs, de az if I were a boy nem sokkal szellemesebb az itteniek többségénél és a zenével is nagyon együtt van, még sorolhatnám, de felesleges. Számomra ez a lista egy merő szánalom.
Buzi Gyuri bácsi | 2009.06.20. 09:06 8
jó lista, de ezt az utolsót tényleg kihagyhattátok volna
Szkítör | 2009.06.20. 10:42 9
... már csak a kopasz pali kinézete miatt is, az az öltözet, meg az a cipő, tényleg lehetett volna más az első. többi része nagyjából azért rendben van, bár tényleg furcsa hogy nem volt egy ütős Björk vagy Massive Attack klip se ebben az évtizedben? ha meg már Cunninghamet ennyien hiányolták akkor a a Rubber Johnny talán beférhetett volna: http://video.google.com/videoplay?docid=7382676545570345084
jjtiller | 2009.06.20. 10:46 10
pinbota, leírod hogy "ízlések és pofonok", majd kisgyerekként fikázol mindent, ami nem R&B vagy hiphop, ez a szánalomra méltó... Igen, a jó klip feltétele a jó zene, ami attól még ugyanolyan lehet jó, hogy a te keménységet sugárzó stílusodba nem fér bele. Különösen poénos, ahogy a "meztelenkedést" a pornóval azonosítod, túl sok "felnőtt filmet" nézhettél eddig, ha neked a kettő ugyanazt jelenti. Nem védeni akarom a listát, mert én is találnék benne sok kivetnivalót (különösen azt, hogy túl sok elemet emel át a Pitchfork korábbi összeállításából...), de az ilyen szubjektív rangsorokon a világ egyik legértelmetlenebb dolga vitatkozni, örüljünk neki, hogy van ilyen is, ha a 100 számot átfutva valaki csak 2 új kedvencre lelt (én pl. újra feledeztem korábbi imádott, de elfelejtett nevű zenekaromat, a The Darknesst :)), már megérte.
Majsz | 2009.06.20. 13:46 11
Szkítör: a rubber johnny nem videoklip
Mr. Scott Pilgrim | 2009.06.20. 15:04 12
nagy kimarado Jonas Akerlund, igaz o a legnagyobbat a 90-es evekben alkotta, de ebben az evtizedben se volt rossz
Szkítör | 2009.06.20. 15:19 13
11: végül is jogos, de mint kakukktojás.... :-)
mik | 2009.06.20. 16:00 14
Justice - D.A.N.C.E., ez hogy maradhatott ki? =(
EronMezza | 2009.06.21. 10:06 15
egfyébként a stress a minőség miat a dance meg amiatt kerülhetett volna be, hogy azóta a mai napig alig kapni mást a boltokban mint csiricsáró színes-rajzolt pólókat. ha már korszellem
Mr. Scott Pilgrim | 2009.06.21. 12:38 16
14 es tenyleg, az hogy maradhatott ki? ha mar a stress bent volt... azert a D.A.N.C.E sok klippet odaver itt, de vegul is szubjektiv lista, mostmar meg ugyis mind1
chilipalmer | 2009.06.21. 20:05 17
justice: stress
Töklámpa | 2009.06.23. 06:20 18
A Beta Band Assessmentjét nagyon hiányolom. Hajlandó lennék feláldozni a Knife kipet helyette, Karin Dreijer Andersson már amúgy is hallható a Fever Ray-ben.
Töklámpa | 2009.06.23. 06:47 19
Az R. Kelly dal South Park-os változatáról azért ne feledkezzünk meg :) http://www.youtube.com/watch?v=BlgRJC3DKMs
wice | 2009.06.23. 19:27 20
oszinten gratulalok mindenkinek a kituno izlesehez, aki szerint a jo klip elengedhetetlen feltetelei a kovetkezok: 1. legyenek benne szep emberek, 2. meg latvanyos filmtrukkok, 3. es tetsszen nekem a zene.
mr.artist | 2009.06.24. 10:05 21
Kettőt marhára hiányolok, de összességében jó volt ez a válogatás Eminem: my name is, szerintem kötelező!! Korn: freak on the leash: kihagyhatatlan!! és még egy: freddy cornsten: rock your body, de ez csak műkedvelőknek.
thedistance | 2009.06.24. 15:25 22
Három kedvenc klipem ebből az évtizedből: http://www.youtube.com/watch?v=9F3JH-e2zs4 http://www.youtube.com/watch?v=Onto32CsCmg http://www.youtube.com/watch?v=o2bg0vADb7I
ancsa | 2009.06.25. 21:45 23
Az én kedvencem nem szereti senki?:( http://www.youtube.com/watch?v=u4izoTTkhcw
cho | 2009.07.14. 11:21 24
szerintem ez az egyik legjobb videoklip... http://www.youtube.com/watch?v=JoZJqcZotys
jorgecosta | 2009.10.19. 02:07 25
hát ha már meztelenkedés, picsfork és remek zene. akkor http://www.vimeo.com/4069809 flying lotus, je.
Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.