ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Feloszlik a Kispál és a Borz

2010.04.01. 11:10|

A Szigeten búcsúzik el a közönségtől az utóbbi húsz év egyik legfontosabb magyar zenekara, a Kispál és a Borz. Az együttes a fesztivál mínusz egyedik napján lép fel utoljára. Íme a mérföldkövek a zenekar pályáján.

Mint arról korábbi hírünkben mi is beszámoltunk, a Sziget hétfőn bejelentette, hogy a fesztivál "mínusz egyedik" napján, augusztus 9-én egy több mint húszéves zenekar búcsúzik a közönségétől egy majdnem háromórás megakoncerttel, zenészbarátokkal. A rögvest meginduló sajtótalálgatások egyöntetűen a Kispál és a Borzot jelölték meg, mint amelyre illik is a leírás és amelynek belső válságáról amúgy is jelentek meg hírek a közelmúltban. A csütörtök délelőtt a West Balkánban tartott sajtótájékoztatón aztán hivatalosan is bejelentették: a szigetes koncert után valóban feloszlik a Kispál. Mindezt alig két héttel az után, hogy Lovasi András munkásságát Kossuth-díjjal jutalmazták, de információink szerint a döntést már korábban meghozta a zenekar. A sajtótájékozatón a zenekar a feloszlást azzal indokolta, hogy a tagok már nem érzik úgy, hogy együtt jobb dalokat tudnának írni, mint külön-külön, ezért külön utakon folytatják tovább, de a jó viszony a tagok között megmarad. Ősszel megjelenik még egy lemez az utóbbi hat évben született, albumra nem került számokból és még néhány új dalból. Az biztos, hogy "a következő öt évben" nem lesz Kispál-koncert, de egyéb más közös tervek sincsenek a jövőre nézve. A búcsúkoncertet augusztus 9-én háromórásra tervezik, fellép velük az első dobos, Bräutigam Gábor és más zenészbarátok is.

Mérföldkövek a Kispál és a Borz életében

Az első koncert
1987. december 10-én a pécsi tanárképző főiskola Szenes Klubjában, nyolcvan ember előtt kétszer is eljátszotta szettjét a zenekar. Ekkor még négytagú a zenekar: Lovasi András (gitár, ének), Kispál András (gitár), Ózdi Rezső (basszusgitár), Bräutigam Gábor (dob). Ózdi Rezső a következő két évben többször is kiszállt, és ugyan később még voltak kísérletek arra, hogy visszatérjen, végül a zenekar megmaradt triónak és Lovasi váltott át basszusgitárra. A Kispál és a Borzról látható legrégebbi videófelvételen Ózdi basszusozik még, Geszti Péter Ász című tévéműsorában játszik az akkor még ismeretlen együttes két számot is egy stúdióban.

Az első lemez
1991. Naphoz holddal. A Kispál addigra már túl van 150 fellépésen, népszerű koncertzenekar, az első albumnak köszönhetően pedig végképp a keresett alternatív együttesek közé került. A lemez a Nagy Feró Produkciónál jelenik meg, rajta egy sor, azóta klasszikussá nemesedett Kispál-szám a Húsrágó, hídverőtől kezdve a Szőkített nőig, melyek már mind felvonultatják a magyar és az angolszász gitárpopból egyaránt merítő együttes főbb erényeit: Kispál András egyedi gitárjátékát és Lovasi költői és mégsem mesterkélt szövegeit. A stabilizálódott triófelállásról az egyik legkorábbi felvétel itt látható.

Az első doboscsere
1996. A Kispál az első lemezt követően fokozatosan fejlődött zeneileg, ám az 1994-es, multikiadónál megjelent Sika, kasza, léc lemeznél már nyilvánvalóvá vált, hogy Bräutigammal a dobok mögött ez már nem megy tovább. A tanácstalanságot tükröző Ül című lemezt még ő dobolja fel ugyan, de utána lecserélik Tóth "Csülök" Zoltánra, aki a legjobb pécsi dobos hírében állt akkoriban. "Én utólag azt gondolom, hogy nem ez volt a legjobb döntés" – mondta Lovasi erről tavaly a Quartnak, utalva ezzel arra is, hogy az együttes kénytelen volt felrúgni a trió-felállást is, hiszen ezután a billentyűs Dióssy D. Ákos, illetve egy másodgitáros (előbb Vittay Ferenc, utána Leskovits Gábor) is a Kispál tagja lett. Csülök után még három dobost is elfogyaszt a zenekar: Michael Zwecker, Bóra Áron és Mihalik Ábel követik egymást a poszton.

Az első filmszerep
1997. Addigra a Kispál már egyértelműen az ország legnépszerűbb "alternatív" zenekara, és annyira nem is lep meg senkit, hogy az együttes két dallal is szerepel az év magyar sikerfilmjében, Tímár Péter Csinibaba című, Kádár-nosztalgiára épülő filmvígjátékában, néggyel pedig a filmzenelemezen. Ironikus módon a Kicsit szomorkás című feldolgozás lesz a Kispál első országos slágere, bár az együttes ebből a tagok szerint közvetlenül nem profitál. A nemzedéke emblematikus alakjává váló Lovasi egyébként több filmben is szerepel később, sőt, a Sztornó címűben a főszerepet is ő alakítja. Mindeközben a zenekar másik megmaradt alapítója, Kispál András a háttérben marad, és a későbbi interjúk szerint az együttes legnagyobb saját slágerét, a Ha az életbent tartalmazó Holdfényexpressz (1998) volt az utolsó olyan lemez, ahol Lovasi és ő egyenrangú zeneszerzőként működtek közre.

Az első szólólemez
2001. Míg Kispál András más zenekarban vagy pláne szólóban nem próbálta ki magát, addig Lovasiról ennek éppen az ellenkezője mondható el. Először egy szólólemezzel különcködik, melynek a címe Bandi a hegyről, amelyen ugyan felbukkannak Kispál-tagok is, mégis más, mint az anyazenekarral készült albumok. Ekkor az együttes már nincs könnyű helyzetben, hiszen gyakorlatilag mindent elért, amit ilyen zenével itthon el lehet érni, albumaikból még úgy is elmegy 15-20 ezer, hogy a magyarok köztudottan nem vásárolnak lemezeket. Az együttes itt már nyugodtan nevezhető intézménynek, a nagyvárosi lányok egy jelentős rétege elkerülhetetlenül átesik a kispálos korszakon, de a Kispál jelentőségét elismeri az is, aki nem hallgatja. Innét nehéz továbblépni, és az együttes 21. századi lemezeivel ugyan megpróbál megújulni, nem is sikertelenül, de már óhatatlanul is a régi slágereket fogadja a legnagyobb lelkesedés a koncerteken. Érthető, hogy Lovasi új utakat keres: megalapítja a Kiscsillagot, énekel a Csík zenekarral és a Budapest Bárban, miközben a Kispál egyre inkább parkolópályára kerül.

Az első nyilvános válság
2006. "Öreg, dagadt köcsög vagyok" – mondja a Sziget Nagyszínpadán hagyományszerűen fellépő Kispál és a Borz koncertjén Lovasi András, és azt is elárulja a közönségnek, hogy nem érti, miért nem tűnik már el a zenekar és miért nem taszítják le a fiatalok. Bár az együttes első válságán túlesett jó tíz évvel korábban, az még nem volt nyilvános, innentől kezdve viszont egyre gyakrabban merültek fel találgatások a Kispál jövőjével kapcsolatban, és maguk a tagok sem tagadják, hogy nincs minden rendben, nincsenek meg már azok a kreatív energiák. Új album a 2004-es Én, Szeretlek, Téged óta nem készült, az együttes egy-egy új számon kívül nem jelentkezett új anyaggal azóta, viszont azért továbbra is koncertezett (többféle verzióban is) és turnéval ünnepelte meg húszéves születésnapját, tavaly pedig egy dvd-t jelentetett meg.

Az első Kossuth-díj
2010. március 15-én Lovasi András átveszi Sólyom László köztársasági elnöktől a Kossuth-díjat, hivatalosan is nemzeti intézmény lesz tehát. Előtte pár hónappal a Quartnak nyilatkozva arról beszél, hogy "a magyar zenekarok legnagyobb problémája az, hogy nem tudnak igazán nagybetűs produkcióvá válni, hiszen túl kicsi a piac". Utána viszont bejelentik, hogy a Kispál fellép a nyári Volt fesztiválon (ahol egyébként a Kiscsillag is), úgyhogy minden erre utaló előzmény ellenére mégis meglepik némileg a közvéleményt az együttes feloszlásáról kiszivárgó első hírek.

 

nucboy | 2010.04.01. 11:43 1
Nagy megkönnyebbülés, köszönöm a "21 éves vagyok, köszi nem kérek a régi idők régi zenéjéből" klubtagok nevében is! Akkor mostmár jöhet a Republic, a Sziámi, a Pál Utcai Fiúk, meg a Tankcsapda is, kb. ilyen sorrendben..
Régi Péter | 2010.04.01. 11:48 2
Ideje volt már. A Velőrózsák volt az utolsó olyan album, amelyen még voltak jó számok. Koncerteken ettől függetlenül jók voltak ugyan, ott próbáltak újítani is Csík zenekarral, reagge/ska betétekkel. De már az is uncsi volt. Igazándiból a Kispál hibátlan korszaka az Ül-ig tartott, utána belassult, és zeneileg, szövegvilágban depresszívebb cuccot csináltak. A magam részéről a Kispál és a B. popos-beatos korszakát szerettem, amely Brautigen távozásával szűnt meg. Lehet h. technikailag a Csülök jobb dobos volt, de a könyedebb, beatos témákhoz a Brautigen dobolása jobban illett és egyedibb is volt. Nem értek egyet a Brautigen szidalmazásával, a könnyűzenei médiában már szinte imamalomszerűen ismételik (már a Quart is), hogy a Brautigen nem tudott dobolni. Közben addig voltak jók, amíg a Kispál trió volt a B. Gáborral.
Régi Péter | 2010.04.01. 11:51 3
Mármint Brautigam, bocs. És az a-n két kis pont.
Buzi Gyuri bácsi | 2010.04.01. 12:17 4
1: inkább vegyél egy Homéroszt és lapozgasd te seggfej
cornholio | 2010.04.01. 13:06 5
nagyon remélem hogy ez nem csak valami bolondoknapi tréfa :D amúgy kíváncsi vagyok tényleg ez lesz e az utolsó koncertjük, de van egy olyan baljós elöérzetem hogy úgyis elökerülnek majd csak mégegy utolsó utáni koncerttel.
nucboy | 2010.04.01. 14:54 6
1: "beatos"? :)))) Szerintem tök poén, hogy április 1én került nyilvánosságra csak az év nem stimmel, sokkal előbb kellett volna. Na, a Republic még nem kapott kedvet esetleg? Haladjunk már..
tomvécc | 2010.04.01. 16:35 7
Szerintem Lovasi szövegvilága úgy lett egyre borúsabb, ahogy az ország állapota, gyönyörűen végig lehet követni a rendszerváltástól máig.
Buzi Gyuri bácsi | 2010.04.01. 16:43 8
ez valamennyire igaz, csak az a baj, hogy a bandi a hegyről után nem borúsabb lett, hanem egyszerűen rosszabb szüvegeket írt. Nekem a Turisták bárhol lemez jelentette a töréspontot, onnantól kezdve nem volt rendben a dolog
tufi2sy | 2010.04.01. 20:18 9
a kispál szerepét teljesen fölösleges vitatni. a gondok valójában szerintem abban rejlenek, hogy többek között a filmszerep illetve a ha az életben után túl népszerűek lettek alternatív zenekarnak. na meg amit lovasi is említ, hogy nem jött semmilyen fiatal banda aki lesöpörte volna őket, hisz rajtuk kívül az alternatív vonal többi képviselője is velük egyidős durván. csak pár jelentősebb alternatív zenekar jött össze az elmúlt évtizedben amelyek közül a hiperkarma emlkedett ki illetve a 30y és a kaukázus viszonylag rövid időre(megalakulásuk elején). kár hogy vége, de annak tényleg nincs már semmi értelme hogy egymást gyötrik, meg legalább nem lesz az hogy a ha az életben-t népdalként éneklik mindenféle divategyének.
Petya | 2010.04.01. 23:36 10
Micsoda nap! Elvesztettük Mónika show-t és a Kispált is
Liamaria | 2010.04.02. 01:37 11
Köszönjük a sok szép és jó és értelmes zenét, sok sikert a továbbiakban. Egyet nem értek csak, hogy Kovács Kati miért nem kap Kossuth díjat????? Megmondaná ezt valaki???
mniemand | 2010.04.02. 19:38 12
Ízlések és generációk... Engem speciel elszomorít a hír, hisz Kispálék mindegyik korszakában (és mindegyik csapatösszetételében) találtam valami nekem tetszőt. A feltörekvő ifjúságnak (+ mindannyiunknak) pedig azt kívánom, hogy legyen legalább 1 olyan kedvencük, aki ilyen hosszan "elkíséri őket", és aki ilyen sokat tesz hozzá kis hazánk könnyűzenei értékeihez, mint Loviék.
Csikó Tamás | 2010.04.23. 14:01 13
jeeee:D
Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.