ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Ingyenzene: istenfélelem, cápaáldozat

Rónai András | 2011.03.24. 00:01|
Címkék: internet

Megőrül az internet a titokzatos The Weeknd gyerekcsinálós másmilyen-R&B-jéért - vajon joggal, vagy megint csak egy hülye hype az egész? Pusha T a Clipse-ből előállt első szólóanyagával. High Wolf egy rejtélyes francia, aki mindenféle pszichedelikus zenét játszik, vagy szétcsúszott technót, vagy annyira szétesett hiphopot, hogy az már nem is az.

Mostanában - már persze a világ legrosszabb dala mellett - a torontói The Weekndtől volt hangos az internet. Lehetne akár utálni is, annyira mindenki lelkesedik érte, Drake-től a Pitchforkig és tovább; valamint annyira úgy tűnhet, hogy nagyon, túlságosan is profin be van lőve a target group, "a Pitchfork-világgal flörtölő R&B-sek" vagy fordítva, esetleg "a menő srácok a Tumblren". De hát az a helyzet, hogy a honlapról letölthető House Of Balloons tényleg jó, na. Egyszerre melankolikus és gyerekcsinálós R&B (érdekes módon az eleje a legszomorúbb), ami úgy van tele bődületes slágerekkel (lásd az alábbi Wicked Gamest például), hogy közben apró, ravasz trükkökkel mozdítja ki a műfajt. Eleve ott van a megszólalás: egyáltalán nem túlpolírozott, de nem is lo-fi, vagyis hallatszik rajta, hogy (feltehetően) házilagosan készült, de nem kérkedik ezzel. Inkább csak körbeöleli a nagyon dallamorientáltnak és lecsupaszítottnak látszó számokat valami aura, mindent átható, de egyáltalán nem feltűnő zengés-zúgás. Aztán ott vannak azok a finomságok, mint egy jó helyre rakott, meglepő dubstepes basszus, elszabaduló szintihangzás, visszhanggal kibillentett dobritmus, ügyes hangminták (Siouxsie And The Banshees a címadó számban, illetve Beach House a Loft Musicban - ez utóbbi egyébként szerintem a leggyengébb pont), vagy akár egy hülye szoftrockos gitár, ami mégis jó ott. A Weeknd egyébként egy roppant titokzatos torontói duó, de ez sem biztos; van, ahol azt olvasni, Abel Tesfaye és Jeremy Rose van benne, máshol csak Tesfaye neve szerepel, megint máshol meg csak az, hogy semmit nem tudni róla/róluk; illetve kérdés, hogy Noah "40" Shebibnek, Drake producerhaverjának mi köze hozzájuk, mindenesetre a House Of Balloonson nem működött közre. Aztán fene tudja, hogy mi lesz ebből, egyelőre lehet azért reménykedni, hogy valami nagy dolog, ami már most is elég jó.

A másik (harmadik) dolog, amitől hangos volt az internet, hogy végre letölthető Pusha T: Fear Of God című mixtape-je. Ő a kritikailag (megérdemelten) roppant sikeres, ellenben kereskedelmileg nagyot soha nem alakító Clipse egyik fele, tesója, Malice mellett (a sztori friss összefoglalását lásd itt, erősebb kritikai éllel itt). Tavaly derült ki, hogy leszerződött Kanye West cégéhez, a GOOD Musichoz, a My Beautiful Dark Twisted Fantasy legjobb számában (Runaway, nyilván) is vendégeskedett. A Fear Of God nemcsak a GOOD Musicnál, hanem általában is az első szólópróbálkozása, bár persze vannak vendégek dögivel; csak a híresebbek: Rick Ross, 50 Cent, Pharrell és nyilván Kanye West. Utóbbi és (a Clipse legjobb pillanataiért felelős) Neptunes producerként is előkerül, kevésbé ismertek mellett, és van néhány freestyle Jay-Z, Lil Wayne és Soulja Boy alapjaira (itt a számlista). A mixtape fogadtatása elég vegyes; van, ahol lelkesednek érte, az általános vélemény (lásd például) azonban inkább az, hogy sok a közepes és gyenge szám, de azért van néhány erős. Magam is ezt vallom, szomorúan, hiszen az van a fenekemre tetoválva, hogy Wamp Wamp. Ezt szokás például kiemelni, én az alábbit szerettem meg a legjobban, annyira a paródia közelében van az a vonósminta, hogy az már jó.

Most pedig hét és fél óra zene egyetlen embertől! High Wolf szintén egy titokzatos zenész, akiről annyit tudni, hogy francia (bár Facebook-oldalán azt állítja, hogy az Amazon-menti dzsungelben született, MySpace-oldalán pedig Brazília szerepel tartózkodási helyként), és hogy gitáron, szintin, tablán, dobgépen és effekteken játszik. Winged Sun néven saját kiadója van, ennek Bandcamp-oldaláról nyolc lemezét lehet "fizess, amennyit akarsz" módszerrel megvenni (amikor működik a bolt, akkor kaphatók kazettán vagy cd-r-en), és van saját Bandcamp-oldala is további három letölthető albummal. A hozzájuk tartozó leírások megtalálhatók itt, illetve itt; akinek nem elég tizenegy lemez, utóbbi helyen talál még linket egy tizenkettedikre és egy tizenharmadikra. Ráadásul nem is ez a teljes diszkográfiája; a legnagyobb figyelmet például a Not Not Fun kiadónál megjelent lemezei kapták, amiket viszont pénzért árulnak. High Wolf műfaja pszichedelikus drone sajátos felfogásban, ami azt jelenti, hogy elindul egy egyszerű tabla- vagy egyéb ritmus, aztán végigmegy 5, de inkább 15 percig; valamint effektezett szinti és/vagy még jobban effektezett gitár szól, búg, zümmög és tekeredik-csavarodik; az egész persze kellően zúgó-zajos és szétkent. Dallamokra ne is számítsunk, legfeljebb arra, hogy egy-egy hang vagy hangcsoport kiválik, majd visszasüllyed a drone-ba. Nem állítanám, hogy egy, legfeljebb két szám után nem lehet kiismerni, de nem is ez a lényeg. Ha nem várunk tőle mást, mint amit ad, akkor nagyon is jólesik hallgatni: az ismétlődő ritmusok hipnotikus hatást keltenek, a szintik pedig úgy izgalmasak és meditatívak, hogy High Wolf nem lihegi túl a dolgot valami állítólagos "kozmikus", netán "ősi" hatást célozva, de ha akarunk, belehallhatunk ilyesmit. Háttérzenének is működik, de lehet és érdemes is odafigyelni rövidebb-hosszabb ideig.

Ráadásul vannak másfajta lemezek is itt. Így például a Masaki Nakazawa japán gitárossal közös albumon a pszichedelikus rock egy kicsit leköti, földközelibbé teszi a zenét, ezért talán ez a legkönnyebben megközelíthető bejárat ebbe a világba. Másfelől az Astral Social Clubbal közös, Ibiis Rooge néven kiadott album a kaotikusabb, kísérletibb elektronika felé megy el. Néhány alterego alatt nagyjából ugyanazt csinálja High Wolf, mások alatt meg mást. A két Kunlun-kazetta - itt és itt - amolyan belassult techno, csak éppen a rétegek, az egyszerű ritmusok és szintik és kattogások és effektek el vannak csúszva egymásonhoz képest, egymáson. Egészen más (mindenhez képest) a Black Zone Myth Chant: Straight casette, ami egyrészt majdnem olyan, mintha lelassított ("chopped and screwed") hiphop lenne, rettentően elmélyített mormogó szöveggel és jazz-mintákkal, electro-elemekkel és egyéb, többé-kevésbé ismerős dolgokkal - másrészt meg egyáltalán nem olyan, mert teljesen szét van esve, meghallgatás nélkül nem is lehet elképzelni, mennyire. Egészen az idiotizmusig értelmetlen és a maga módján roppant szórakoztató zene.

A Ritual music from Kojara Islands állítólag egy hetvenes években megjelent vinyl újrakiadása, a Kojara-szigetek cápaáldozati és temetési rituális zenéjének felvételeivel. Nagyon gyanús viszont, hogy a Kojara-szigetekre rákeresve csakis erre a kiadványra (mármint az újra) kapunk linkeket. Akármi is az igazság, baromi jó a zene: ütősök, gongok, harangok játszanak lassú, minimalista-repetitív és szívhez szólóan csengő-bongó ritmusokat, ennyi - de mi kéne még? Feltehetőleg "igazi" viszont a Musical Journey In India, ami Indiában készült hangfelvételeket tartalmaz, egyszerű eszközökkel rögzített zenét csakúgy, mint egy piac nyüzsgésének a hangjait vagy madarak énekét.

A magyar Enterprise együttes bemutatkozó, Memories című ep-jét Facebook-oldalukról lehet letölteni egy Like-ért cserébe. A négy szám borús, egyes pillanatokban már-már darkos indie, ami az utóbbi évek posztpunk-revivaljébe illeszkedik, még ha talán kissé megkésve is. De jók a dallamok és szépen kitalálták a megszólalást is, amihez jól illik az együttes egyelőre meglévő amatőrös bája.
 

continuous mode | 2011.03.24. 09:36 1
black zone myth chant nagyon jó! az egyik not not fun-os albuma, meg az iibiis rooge-ok tetszettek régebben, úgyhogy sztem a többit is lekapkodom szép egyenként. kösz!
continuous mode | 2011.03.24. 09:46 2
kis plusz adalék a lepitchelt 'chopped and screwed' szerű és a zajos kísérletező hiphop kedvelőinek: http://ounce.bandcamp.com/album/a-b-b-e-y-2 http://ounce.bandcamp.com/album/j-m-presents-the-vice-grip-ep mindkettő ingyenes, plusz még több is van a kiadó oldalán, azok kicsit könnyedebbek.
bluralika | 2011.03.24. 12:23 3
a black zoneosat meg a kojara szigeteset, hogy lehúzni? be kell írni, hogy nulla? csak nekem vacakol?
Rónai András | 2011.03.24. 13:27 4
Ha nem akarsz fizetni, beírod, hogy 0, aztán emailcímet, országot, irányítószámot, és küld egy emailt a rendszer.
egon | 2011.03.24. 13:33 5
A földrajzinév-bizottság mellé komolyan kellene már egy zenekarnév-bizottság is. Borzasztó, hogy miket művelnek egyesek, nem hiszem el, hogy nem lehet normális nevet kitalálni.
Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.