ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Amy Winehouse posztumusz lemeze decemberben jelenik meg

2011.11.02. 09:00|
Címkék: zene

A Lioness: Hidden Treasures című válogatást úgy hirdetik, hogy ez lesz az énekesnő "harmadik lemeze", de valójában a 12 szám nagy része már ismert dalok eddig ki nem adott változata; van köztük azért eddig nem ismert szerzemény is. A producer szerint nem fogják posztumusz lemezekkel elárasztani a piacot.

December 5-én jelenik meg a júliusban - mint kiderült, alkoholmérgezésben - elhunyt Amy Winehouse Lioness: Hidden Treasures című albuma, amelyet az Island kiadó az énekesnő "harmadik lemezének" nevez. A tizenkét szám nagy része korábban már ismert dalok eddig meg nem jelent változata (köztük például a Valerie lassabb verziója); van egy-két feldolgozás (köztük a Girl From Ipanema bossa nova-klasszikus), de új, eddig tényleg nem hallott dalok is. Így például a Between The Cheats című szám, illetve a Like Smoke, amelyben Nas vendégszerepel. A teljes lista itt olvasható.

A Lionesst Salaam Remi és Mark Ronson állította össze a hátrahagyott felvételekből, vagyis a legnevesebb két producer, akikkel az énekesnő együtt dolgozott; Salaam Remivel mindkét albumán, Mark Ronsonnal a világsikert meghozó Back To Blacken. Az előbbi megnyugtatta azokat, akik attól félnek, hogy újabb és újabb posztumusz albumokkal árasztják majd el a piacot, könnyű pénzt csinálva Amy Winehouse hírnevéből és tragédiájából. "Nem fog előállni a Tupac-szituáció" - mondta Salaam Remi, aki szerint "semmi értelme nem lett volna, ha hagyjuk ezeket a dalokat egy merevlemezen porosodni." Szerinte sokak számára Amy Winehouse már régóta csak botrányos viselkedéséről volt ismert; pedig élete végéig nagyszerű énekesnő és dalszerző maradt - erre kívánják felhívni a figyelmet a lemezzel. Mint mondta, csak néhány apróbb változtatást hajtottak végre a felvételeken (letisztogatták, vonósokat adtak hozzá stb.), olyanokat, amiket minden lemezzel meg szoktak tenni. Mitch Winehouse azt nyilatkozta: "Ha a család nem érezte volna úgy, hogy ez a lemez megüti a Frank és a Back To Black színvonalát, akkor nem járult volna hozzá a megjelenéséhez." Amy Winehouse édesapja azt mondta, hogy csak most tudja igazán értékelni lánya igazi zsenijét: "jazz standardoktól hiphop-számokig mindent énekelt, elállt a lélegzetem."

A 12 számból hetet már hallott néhány brit újságíró. A Guardian a következőt írta: "a legjobb pillanatokban hallatszik, hogy ebből az anyagból egy újabb sikeres album lett volna", ám a kritikus szerint az énekesnő még biztosan javítgatott volna a dalokon, amik néha kissé vázlatszerűek.

Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.