ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Selena Gomez és Heller Ágnes között. Dopeman új lemeze B-

Sidó Zoltán | 2012.03.15. 18:20|

Miközben Dopeman ugyanaz maradt, aki volt, új - ingyen letölthető - lemeze váratlanul egy megváltozott közegbe érkezett. Megjelenik-e ez valahogyan a Drogsztáron? Énekelhet-e Selena Gomezt egy gengszterrapper? Hány flamenco-szóló a túl sok? Kritika.

Magyarországon egy-egy lemezmegjelenést csak a legritkább esetekben előznek meg számottevő várakozások, különösen ritka az olyan eset, mikor egy lemeznek tétje van akár az előadó karrierje, akár a személyisége, akár bármi más szempontjából. A magyar lemezek többsége gyakorlatilag légüres térbe érkezik.

Dopeman új,  a honlapról (a "Drogsztár flyer megjelenítése" gombra kattintva) ingyen letölthető megjelenésével kapcsolatban viszont nem ez a helyzet. A Bazmeg körüli hangulatkeltés persze csak a felszín, ami figyelemfelkeltésnek hatásos volt ugyan, de gyanítható, hogy sokkal inkább a hatalomra és annak működésére irányította a figyelmet, mintsem a készülő lemezre. Még csak azt sem mondhatnánk, hogy érdemes volna valamiféle aktuális és releváns politikai megmondást várni az albumtól, az ilyesmit ugyanis csak kivételes esetekben várja az ember egy raplemeztől. Az új album tétjét ezzel szemben leginkább az adja, hogy Dopeman a maga vállalt faragatlanságával annak a politikailag korrekt fővárosi értelmiségnek vált (most már "hivatalosan" is) az egyik vezéralakjává, amelyik kulturális értelemben meglehetősen távol áll az eddigi életműben képviseltektől - ez pedig igényel némi önreflexiót. Az, hogy Dopeman mostanában Heller Ágnessel közösen ad interjút és olykor már a Sirály pincéjében is üvölt a Nincsen köztünk csicska - mindez korántsem magától értetődő dolog, egy új album pedig jó terepe lehet annak, hogy a rapper reflektáljon a saját pozíciójára ebben az abszurdnak tűnő új szituációban.

"Ezek nem tudják, hogy hova tegyenek/ egyszer fain vagyok, máskor meg rossz gyerek" ? szól a Gettó celeb egyik sora, ezen a rövid megjegyzésen kívül viszont a témák nem sok újdonságot hoznak a korábbi Dopeman-lemezekhez képest, ilyen értelemben tehát a Drogsztár aktualitása elmarad a várttól. A két főellenség továbbra is a fennálló politikai rendszer, valamint a magyar könnyűzene fősodra, különös tekintettel az SP-istállóra. Rögtön ez utóbbit gyalázza az albumnyitó MiVanMiVanMiVan?! című szám, ami a sokatmondó Te buzi, én meg fiú alcímet kapta, és ami a maga metálos alapjaival a kultikus Judgement Night filmzene-lemez késői magyarításának tűnik. A magyar popélvonal kritikájának szentelt másik dal, a Drogsztár is egy zavarbaejtő fúzió: Dopeman Selena Gomez egyik népszerű slágerének magyarításában ironizál, amiben az a legérdekesebb, hogy a rapper úgy esik ki eléggé - egyébként jól felépített - szerepéből, hogy a dal közben mégsem hat teljesen idegennek. Ezt a pillanatnyi identitásbeli megingást aztán klasszikus gengszterrappek sora igyekszik korrigálni.

A szövegek és témák állandósága és viszonylagos kiszámíthatósága mellett ugyanakkor a lemez zeneileg sok helyről merít és sok eszközhöz nyúl. A már említett metálos keménykedés mellett több számban is van AutoTune, de (az életmű ismeretében nem meglepő módon) sok helyen bukkannak fel ismert zenei idézetek, valamint hangminták filmekből, politikai beszédekből stb. A különféle ötletek és gagek egymásra tolulása ugyanakkor néha már túl soknak tűnik, amire az Amennyit csak bír című szám a legjobb példa. A diszkós vonósokkal megtámogatott könnyed, lötyögős alapok a rövid bevezető után kiegészülnek a Keresztapa főtémájával, amire Dopeman AutoTune-nal énekli fel a refrént - ez pedig egyszerűen túl sok a jóból. Szintén túlzásba csap át néha az állandó gitárhasználat - KicsiDope hatására minden dalban jelen van a gitár valamilyen formában, a minden második számba beleszuszakolt flamenco-szólókból viszont néhányat meg lehetett volna spórolni. A kevésbé túldíszített darabok ellenben tisztességesen hozzák a lazán rétegzett G-funkos alapokat, amiket egy-egy tekergőző basszus vagy egy merészebb szintihang dob fel (A refrént loptam).

A Drogsztár tehát Dopeman jelenlegi szerepét nézve lehetett volna sokkal izgalmasabb lemez, az viszont mindenképp mellette szól, hogy bátran próbál ki akár teljesen képtelen zenei ötleteket is, így nem fásul bele teljesen a szigorú műfaji keretekbe. Most már csak az a kérdés, hogy mit szól hozzá a Sirály közönsége.

barniquart | 2012.03.16. 05:36 1
Lehet hogy nem szép követni ide is a mestert, dehát Heller Ágnes neve fémjelez. Beleolvastam az illető cikkbe: a végére pontosan kiderül mennyi közük is van egymáshoz. Azzal henceg az Ágnesnek, hogy ő éli az életet és nincs beszűkülve mint egy szobatudós. Ha csak kicsit is tudná, mit él meg az Ágnes, akkor egy ilyen mondatot messziről elkerülne. Ha meg tudja, akkor csak simán bunkó. Ritkán bár, de a kutyából is lehet szalonna, Dopperman nem ez az eset.
azvan | 2012.03.16. 13:31 2
Szerintem az Ágnes és a László tökéletesen kiegészítik egymást, remélem lesz közös fellépésük a Sirályban. Esetleg a Padödö zenekarral kiegészülve.
joe | 2012.03.16. 19:01 3
Súlyos, hogy a Quarttól ezt a faszt kapjuk a hosszú hétvégére. Napi többször is klikkelek, de csak ez a szar virít a címlapon. Megfulladok.
barniquart | 2012.03.16. 20:45 4
azvan: Gondolod? Az Ágnest nem igen kell kiegészíteni semmivel... Az más kérdés, hogy így kommunikálják le, és ő van olyan toleráns hogy ezt hagyja. Ahogy az is, hogy a Dopi szeretne "kiegészülni" a filozófiával. Csak a Heller Ágnesre való tekintettel nem akartam képszerűbb kifejezést használni. Ha nem bírod a Hellert az meg magánügy.
Sid69 | 2012.03.18. 07:49 5
1. A Quart ezzel az interjúval eljutott történetének alulmúlhatatlan mélypontjára. 2. Sidó Zoltán a lemezre adott B- -ával bizonyította teljes szakmai alkalmatlanságát. 3. Szeretem a Quartot,ezért nem szeretném,ha ugyanazon kritériumok vonatkoznának rá,mint pl. a Való Világra: HÜLYÉK ÍRJÁK,HÜLYÉKRŐL,HÜLYÉKNEK!
bright | 2012.03.18. 19:46 6
#3 joe: 1) "Súlyos, hogy a Quarttól ezt a faszt kapjuk a hosszú hétvégére." ? Ha neked ez töltené ki egy izgalommal várt hétvégédet, akkor szenvedd el ezt kemény-tökösen, és ha nincs egyéb jobb dolgod (látom: nincs), akkor békülj meg a sorsoddal. 2) ?Napi többször is klikkelek, de csak ez a szar virít a címlapon.? ? Ne szaporázd a terméketlen klikkeléseidet, inkább olvass nyitottabb elmével pl. Heller Ágnest (sokat; amúgy csókoltat), vagy hallgass Dopement (keveset; amúgy szarik rád). 3) ?Megfulladok.? ? Nyugi! Előfordul ez egészséges embereknél is, ámbár a te problémád nyilván újabb, eddig feltáratlan fejezetet nyit az orvostudomány számára. #5 Sid69: 1) ?A Quart ezzel az interjúval eljutott történetének alulmúlhatatlan mélypontjára.? ? Milyen INTERJÚra gondolsz? Szólj, ha el kéne olvasnom. De ne tévesszünk műfajt, OK? 2) ?Sidó Zoltán a lemezre adott B- -ával bizonyította teljes szakmai alkalmatlanságát.? ? Számodra. Nálam helyén vannak a dolgok. 3) ?Szeretem a Quartot,ezért nem szeretném,ha ugyanazon kritériumok vonatkoznának rá,mint pl. a Való Világra: HÜLYÉK ÍRJÁK,HÜLYÉKRŐL,HÜLYÉKNEK!? ? Akkor nem kéne ide ?hülyeségeket? kommentelned. Barátilag javaslom, maradj inkább a Való Világ általad jól jellemzett, s nyilván ? a tudatalattidban - vágyott neked való világodban.
joe | 2012.03.18. 23:19 7
Húúú, ezt jól megkaptuk. Bright fényes elmétől...
Sid69 | 2012.03.19. 10:59 8
:))) Szerintem bright maga Dopeman! Vagy a jó édes anyja...
barniquart | 2012.03.19. 21:56 9
Nos, mit szól ehhez elnök úr?
barniquart | 2012.03.19. 22:02 10
...ja és egy javítás: "...mit ÉLT meg"; tehát múlt időben. Elnézést ha félre érthető volt.
Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.