ORIGO24 órakomment.huvidea[freemail]

Lopott okostelefonnal törölték a CLS kiadó száz klipjét

2012.03.27. 16:38|

Eltűnt egy időre a YouTube-ról a Compact Disco, az Ocho Macho és számos más magyar zenekar sok klipje, köztük milliós nézettségűek is. A CLS vezetője rejtélyes körülmények között került a detoxikálóba, a gyanú szerint kábítószert adtak neki. Okostelefonja eltűnt, feltehetőleg ezzel fértek hozzá a YouTube-csatornájához.

A CLS kiadó 100 klipje tűnt el egy időre a YouTube-ról, köztük a Compact Disco és az Ocho Macho népszerű videói, több olyan is, ami az egymilliós nézettséget is elérte. Ezeket a klipeket a kiadó vezetője, Bérczes Ádám saját YouTube-csatornájára töltötte fel; összesítve 30 milliós megtekintésszám felett jár. Mint Bérczes a Quartnak elmondta, szombat este kezdődött a történet az Ocho Macho koncertjén az Akvárium klubban. Arra emlékszik, hogy bulizott - "a következő snitt: a detoxikáló". Mint utólag megtudta, a mentők szedték össze a metróban. Eltűnt a pénze és az okostelefonja; emailjének jelszavát átállította, de a YouTube-hozzáféréshez szükséges jelszót nem. Aztán hétfőn megtudta, hogy csatornájáról 100 videót töröltek, mindössze ötvenet hagytak fent, a kisebb nézettségűeket.

Az egyik áldozat, a Compact Disco Facebook-oldalára azt írta, hogy "szombat este megmérgezték a zenekar managerét (GHB)" - vagyis eszerint a Gina néven is ismert drogot adtak volna Bérczes Ádámnak. Ő maga ezt csak feltételezésként fogalmazta meg; mint a Quartnak mondta, "sok buliban voltam már, úgyhogy tudom, ilyesmi nem történik véletlenül." Próbált a toxikológián vért vetetni magától, hogy kiderüljön, milyen anyag okozta az eszméletvesztést, de ezt megtagadták tőle. Szerinte olyan ember állhat a történtek hátterében, aki ismeri őt, mert pont a szívügyeinek számító videóket törölték.

A klipek kedden kora délután kerültek vissza. A YouTube kért Bérczestől néhány adatot, hogy azonosítsa, valóban az övé-e a csatorna; egy ún. tartalomaggregátort is meg kellett keresni, ami a CLS zenéit digitális felületeken kezeli, így a videómegosztó Content ID rendszerében is e cég kezeli a felvételek azonosítását (bővebben lásd itt). Illusztrációnkon a Compact Disco eurovíziós versenydalának klipjéből látható egy részlet, amivel kapcsolatban a napokban a plágium gyanúja merült fel.

berczesadam | 2012.03.28. 18:22 1
a történeti hűség kedvéért el kell mondanom, hogy volt még egy snitt: ülök egy padon a Gödör túloldalán és dumál hozzám egy hölgy, bár sajnos az már nincs meg, hogy mit mondott és, adott-e bármit. ezt csak azért írom le, mert egyáltalán nem biztos, hogy a Gödörben adták a cuccot. fontosnak tartom ezt kijelenteni, mert barátaim csinálják a helyet, és egész este pont arról beszélgettünk, milyen remek bulikat lehet itt majd csinálni. nem szeretném, ha a szenzációhajhászat eredménye az lenne, hogy a Gödör kerül szarba.
acidpope | 2012.03.29. 09:52 2
Manapság már mindenki ghb áldozata, aki szimplán leittasodik, persze ez jobban hangzik, mint az, hogy annyira bebaszott, hogy a taknyán csúszott a metrómegállóig. Pojácák. Ami pedig a "zenék" eltűnését illeti, kifejezetten örömteli.
continuous mode | 2012.03.30. 16:41 3
2 nem beszélve arról, hogy milyen könnyedén lehet egy ilyen ellenőrizhetetlen eseménnyel ingyensajtót szerezni.
joe | 2012.03.31. 15:29 4
Kiemelt stratégiai célpontok lehetnek ezek a magyarországi popzenészek, biztos globálérdek is fűződik az ügyhöz, nem lepődnék meg Al-Kaida, szálon, vagy horrible dictu, az Illuminátusok keze nyomán se.
parajos tank | 2012.03.31. 15:58 5
"Próbált a toxikológián vért vetetni magától, hogy kiderüljön, milyen anyag okozta az eszméletvesztést, de ezt megtagadták tőle" Ez mekkora :D Szemét toxikológusok mindig megtagadják a vérvételt :D
sexyyy | 2012.04.01. 17:37 6
#1: már bocsánat, de ebben az ügyben eddig egyedül ti "hajhásztátok" a szenzációt.
Impresszum Médiaajánlat Adatkezelési Szabályzat Az ORIGO kiadója az Origo Zrt. © Minden jog fenntartva.